La Plataforma de Pensionistes demana cessar Hernández de Cos arran de les declaracions que va fer a Oviedo

El col·lectiu manresà condemna el discurs que el Governador del Banc d'Espanya va fer sobre el sistema públic de pensions

Pablo Hernández de Cos, actual Governador del Banc d'Espanya
Pablo Hernández de Cos, actual Governador del Banc d'Espanya | CCMA
NacióManresa
07 de juny del 2019
Actualitzat a les 12:58h
La Plataforma de defensa de les pensions públiques i dels drets de la gent gran de Manresa ha emès un comunicat en el qual demana la "dimissió o cessament" del Governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos. La petició del col·lectiu manresà sorgeix arran de les polèmiques declaracions que l'economista madrileny va fer a Oviedo el passat 28 de maig, des d'on el Consell de Govern del Banc d'Espanya va aprovar l'informe anual del 2018, un document que reclama al futur govern d'Espanya que reformi el sistema de pensions "per lligar-les a l'esperança de vida de la població".

Durant el seu discurs, Hernández de Cos va exposar que per abordar l'envelliment de la població i la solvència econòmica de la Seguretat Social, s'hauria d'allargar l'edat de jubilació a més de 67 anys, una mesura que des de l'entitat manresana condemnen contundentment. Així mateix, la plataforma veu amb mals ulls la proposta d'instar la gent treballadora en actiu a invertir en plans de pensions privats, perquè "són de rendibilitat dubtosa" i "afavoririen la banca".

Una altra de les afirmacions del Governador que va fer posar el crit al cel al col·lectiu feia referència a l'habitatge: "va dir que, com que molts pensionistes tenen pis de propietat (fet que els estalvia de pagar el lloguer o els terminis de la hipoteca), les pensions actuals ja són suficients i no ens podem queixar", lamenten, tot rebutjant la seva decisió de no apujar salaris ni fomentar la contractació indefinida "perquè els treballadors tinguin més protecció laboral".

"Que Pablo Hernández de Cos -que cobra més de 186.000 euros anuals- digui tot això, ens sembla molt poc ètic", exclamen, tot apuntant que "sembla que ignori que sis de cada deu pensionistes cobren menys -o molt menys- de 800 euros mensuals i que la pobresa al nostre país ha augmentat considerablement"; una pobresa, diuen, "que s'ha accentuat degut a la especulació immobiliària i a la reforma laboral que ha portat molt atur, contractació temporal precària i rebaixa de les cotitzacions a la Seguretat Social".

"Tot això", remarquen, "no ho explica, com tampoc posa damunt la taula els importants beneficis que tenen les empreses gràcies a l'increment de la productivitat de la gent treballadora, ni exposa que els països de la Unió Europea dediquen, a les pensions, un 2,5% del PIB més de mitjana que a Espanya i Catalunya".

Convençuts que el sistema públic de pensions és "sostenible i també millorable", la plataforma demana que s'avanci "cap una fiscalitat més justa" en la qual "paguin tots els que han de pagar". Només així, asseguren, "tindríem més recursos per pensions i polítiques socials". I conclouen: "això només tirarà endavant si hi ha la voluntat política d'afrontar els reptes econòmics, fiscals i socials amb la perspectiva de fer una societat més justa i solidària".