La «rebel·lió artística» d'Ex Abrupto omplirà Moià de propostes «transformadores» durant 16 hores

Després de tres anys sense organitzar cap festival de gran format, aquest col·lectiu d'artistes catalans celebrarà el seu cinquè aniversari amb una gran i participada performance a l'actualment desusada fonda La Masia

El Festival Ex Abrupto se celebrarà el dissabte 13 de juliol
El Festival Ex Abrupto se celebrarà el dissabte 13 de juliol | Ex Abrupto
04 de juny del 2019
Actualitzat a les 11:48h

Tenen la seva seu (si és que se'n pot diu seu, perquè ells s'autodefineixen com a "nòmades") a Moià, a la restaurada cort de porcs La Cort. I és en aquest municipi on hi han fet més accions artístiques des que es van constituir com a col·lectiu, l'any 2014. Si bé també han protagonitzat intervencions en altres punts del territori (com Granollers, Sant Hilari Sacalm, Vic, Torelló o Rubí, entre d'altres) els membres d'Ex Abrupto han decidit celebrar els seus cinc anys de vida a casa. I ho faran recuperant un format que feia tres anys que no tocaven: el de festival.

Què vol dir, això? Doncs que si fins ara les intervencions que protagonitzaven eren concretes i relativament curtes, el que duran a terme per commemorar els seus cinc anys de vida es traduirà amb una allau de propostes artístiques heterogènies i independents, que s'allargaran setze hores i que comptaran amb la participació de nombrosos creadors, tant nacionals com internacionals.

Sota el nom de Festival Ex Abrupto, la moguda tindrà lloc el dissabte 13 de juliol i es durà a terme a la fonda La Masia, un edifici històric actualment en desús; així com també a la plaça que hi queda just al costat, on antigament hi reposava l'església de Sant Sebastià, cremada i destruïda durant la Guerra Civil. I és que un dels seus principals objectius és "activar escenaris artístics descontextualitzats" perquè tant artistes consolidats com emergents, "puguin intervenir-hi".

En aquest sentit, expliquen que "treballar en obert i en escenaris no confortables ens multiplica les capacitats, i per això sumem amb altres col·lectius, entitats i persones per augmentar les perspectives de contemplació i redoblar el nostre potencial". En el cas del festival que duran a terme a la capital del Moianès han comptat amb el suport del restaurant Les Voltes De Sant Sebastià i amb la col·laboració del Cercle Artístic del Moianès; d'entitats del municipi com l'Espai Musical, l'Escola Forma, Modilianum o la Comunitat Els Avets, i dels col·lectius d'àmbit nacional La Volta, MAU Rocaumbert, EASD Vic, l'Escola Grisart, Polaroid of the day i Tastzine.

Diverses disciplines i espais

Totes les creacions que es podran veure al Festival Ex Abrupto tenen en comú la seva inconvencionalitat i voluntat de trencar motlles preestablerts. En aquest sentit, i abanderant la "rebel·lió artística", les disciplines que tindran cabuda en el festival seran ben diverses: des de pintura fins a dansa contemporània, passant per l'escultura, el videoart, la fotografia, les arts sonores, la música experimental o la il·lustració.

A banda, i al llarg de les setze hores que duri la jornada, també hi haurà un espai, anomenat Trobades Improbables, en el qual es fusionaran projectes de so experimental amb danses i músiques tradicionals moianeses. "Els encontres seran concebuts de forma abrupta i espontània", diuen els organitzadors, tot assenyalant que "sense haver-se conegut prèviament, artistes del món electrònic experimental, dansaires i músics tradicionals, es trobaran a l'espai escènic i crearan una performance inèdita i irrecreable". Entre ells hi haurà els geganters, els bastoners, els garrofins i les puntaires del poble.

Pel que fa a la distribució d'espais, n'hi haurà un total de set (contant el de les Trobades Improbables). Un acollirà les instal·lacions artístiques; un altre les propostes de música experimental; també hi haurà el de les arts sonores; el de videoart; el que acollirà les creacions performatives, i, finalment, el Mercat d'Autoedició, on s'hi encabiran propostes autogestionades d'artistes "que treballen al marge del sistema mercantilista de l'art i el comerç".


Un Verkami per tirar-lo endavant

Ja fa unes quantes setmanes que des d'Ex Abrupto van engegar una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per poder finançar el festival de celebració del seu cinquè aniversari. De moment, dels 2.000 euros que demanen ja n'han aconseguit 1.890. I encara els falten onze dies de campanya. Els diners que recaptin, apunten, "ens serviran per pagar artistes, materials i accions comunicatives, la infraestructura necessària i impostos".

Es poden fer aportacions de 15, 25, 59 i 150 euros, i en tots els casos s'ofereixen recompenses a canvi, com una samarreta del festival, una entrada a la inauguració del certamen o material artístic elaborat per membres del mateix col·lectiu. Tothom que vulgui aportar-hi el seu granet de sorra ho pot fer a través d'aquest enllaç.

Arxivat a