La Casa Lluvià estrena l'exposició que mostra fotografies de reclusos de la presó de Lledoners

"Deu anys del taller de fotografia de Lledoners" és el títol de la mostra que ha estat inaugurada aquest divendres al matí

Inauguració de l'exposició fotogràfica, aquest divendres, a la Casa Lluvià
Inauguració de l'exposició fotogràfica, aquest divendres, a la Casa Lluvià | AjM
Redacció
31 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:14h
Deu anys del taller de fotografia de Lledoners és el títol de la mostra que ha estat inaugurada aquest divendres al matí i que es pot veure fins al 15 de juny a la Casa Lluvià de Manresa La mostra recull els treballs i projectes elaborat pels presos, i està comissariada per Maria Vernet, que imparteix el taller de fotografia a la presó. Dos subdirectors del centre penitenciari i la regidora de Cultura en funcions, Anna Crespo, juntament amb alguns reclusos del centre i la mestra i comissària de la mostra, han estat avui a l'acte d'inauguració.

La mostra inaugurada a la Casa Lluvià permet visualitzar el resultat dels 10 anys d'existènci a del taller de fotografia de la presó dels Lledoners que imparteix Maria Vernet. L'exposició es podrà visitar fins al 15 de juny i aplega treballs, projectes i molt material elaborat pels preso tot un seguit de sèries t treballades al llarg del temps: La baralla dels animals, Tarot, Cos i natura... en diverses Primaveres Fotogràfiques al centre.

Per a l'obtenció dels originals, s'han utilitzat diferents tècniques, com la cianotípia, la càmera estenopeica, la càmera réflex, el retoc digital... L'acte d'estrena ha estat aquest matí, amb alguns dels protagonistes, reclusos del centre penitenciari bagenc, i també amb Maria Vernet, professora del taller i comissària de la mostra. Hi han assistit també Juan Manuel Santander i Susana Gràcia, sotsdirectors de règim i de tractament, respectivament, de Lledoners, i la regidora de Cultura i Joventut de l'Ajuntament de Manresa en funcions, Anna Crespo.

L'exposició es pot visitar de dimecres a dissabte, de 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre, a la sala d'exposicions de la Casa Lluvià.

Els 10 anys del taller de Fotografia de Lledoners inclouen sèries com: les cartes del Tarot (projecte fotogràfic de les cartes, basat en l'atrezzo i l'estètica visual de cada dibuix, amb tècnica d'edició d'imatge i també amb fotografia estenopeica sobre negatiu positivat amb el procés alternatiu de Vandyke), la baralla dels animals (projecció de l'animal salvatge al propi cos; imatge digital i positiu en cianotipia), la Màscara (motlle dels propi rostres amb alginat i positivat en guix per crear un bodegó- autoretrat), el selfi (autoretrat editat al lloc del món on t'agradaria poder viatjar), Cos i Natura (fusió del cos amb la natura), l'expressió del Jo en 6 imatges (jo sóc, veig, expresso, estimo, puc, sento i existeixo) positivades amb la tècnica de processos alternatius de la Cianotípia sobre llençols reciclats del centre, entre d'al tres.

La importància de la tècnica és vital en tota disciplina, però de la mà de l'expressió profunda, el sentit de la creació omple els dies de qualitat cultural. A dins i fora de la presó. En tot procés creatiu i en la vida les oportunitats són bàsiques per la transformació.