L'institut Guillem Catà rep un premi Baldiri i Reixach al seu cicle formatiu de fusteria i moble

El premi coincideix amb l'ampliació de l'oferta d'estudis, que el proper curs incorpora un grau superior de Disseny i moblament en modalitat dual

Aula de fusteria de l'institut Guillem Catà
Aula de fusteria de l'institut Guillem Catà | IGC
Redacció
30 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:00h
El proper mes de setembre, l'institut Guillem Catà, de Manresa, veurà incrementada la seva oferta d'estudis amb un Cicle formatiu de Grau Superior, el de Disseny i moblament. Aquest grau superior donarà continuïtat al cicle de grau mitjà de fusteria i moble, aprofitant les instal·lacions i espais de que el centre ja disposa. Els cinc professors del departament estan il·lusionats: ”ja tenim l'última tecnologia en control numèric i espais com la nova aula de fusta, construïda pels alumnes al mateix pati. Només cal fer créixer una mica més la plantilla!”. D'alumnes no n'han de faltar: l'oferta del grau superior a Catalunya fins ara era exclusiva de Sabadell, Cornellà i Banyoles. Manresa s'hi afegeix i des de l'institut Guillem Catà saben que els seus estudiants —on cada dia hi ha més noies— al final poden trobar sempre feina i "fins i tot triar".

Precisament també el proper curs s'implantarà a tots els cicles de fusteria un nou mòdul formatiu sobre construcció en fusta d'edificis o habitatges. “És el què ens demana el sector de la Catalunya central, on hi ha el gruix d'empreses que construeixen en fusta”. L'objectiu són aquests nous edificis d'emissió zero, que en tot el seu cicle no emeten CO2. A Manresa ja en tenim exemples, sense petjada ecològica.

Premi Baldiri Reixach per a l'aula de fusta

Ara el centre ha vist reconeguda la seva tasca amb un dels sis premis “estímul” de la convocatòria dels Baldiri i Reixach, que es lliuraran el proper dia 2 de juny al teatre Romea de Barcelona. El projecte s'anomena “L'aula de fusta: en el camí de l'escola sostenible” i el resultat és la nova aula de fusta que presideix el costat oest del pati. Però al darrera hi ha una nova manera de treballar, que ha transformat l'aula i ha guanyat interès entre els alumnes. El grau treballa per projectes des de l'any 2015, quan es va fer una microcaravana multipremiada. Des d'aleshores s'ha treballat molt, especialment des que el curs 2016-17 es va començar a dissenyar l'aula de fusta. El 2017-18 es va fabricar i instal·lar, i en tot aquest curs s'hi estan fent els acabats. El resultat seran 54 m2, acollidors, pràctics i energèticament sostenibles i autosuficients.

Un objectiu a compartir

El cost total de l'aula supera els 70.000 euros, i bona part de la feina aquests tres anys també ha estat trobar patrocinadors que permetessin gestionar el repte. Els seus impulsors estan convençuts que el producte final podria substituir les cargoleres del departament d'Educació. “Les futures aules de fusta són una molt bona alternativa als barracons de llauna, més confortables i també més econòmics de mantenir, i amb el mateix cost constructiu”.

Els professors del grau són Carles Lapeña, Queralt Parcerisa, Jaume Puig, Jordi Sanchis i Anna Sedó.