La mirada de la ballarina Sol Picó cap a l'arrel valenciana inaugurarà la 22a Fira Mediterrània

El nou director artístic, Jordi Fosas, s'ha fixat el repte de donar "més teixit i musculatura a la cultura d'arrel"

Sol Picó obrirà la 22a Fira Mediterrània
Sol Picó obrirà la 22a Fira Mediterrània | ACN
Redacció
30 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:00h
Fira Mediterrània de Manresa posa aquest dijous a la venda les primeres entrades de la 22a edició, alguns dels espectacles que estaran programats al Teatre Kursaal i al Teatre Conservatori del 10 al 13 d'octubre. Es tracta de l'espectacle inaugural de la Fira, amb la companyia de dansa de la coreògrafa i ballarina Sol Picó i la Banda Chapicó; l'homenatge a Josep Carner de NewCat-The New Catalan Ensemble; l'intercanvi musical dels Obeses amb la Cobla Berga Jove; la darrera proposta teatral de Toni Gomila que, sota la direcció d'Oriol Broggi, reflexionarà sobre la Mallorca turística a partir de la rondalla d'en Joanet de sa Gerra; la darrera novetat discogràfica de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, que sorprendran combinant música amb titelles, ombres xineses, cinema i noves tecnologies, i el laboratori de creació Socarrel, nascut a la Fira Mediterrània fa dos anys i convertit ara en espectacle, amb el coreògraf Roberto Olivan, el ballarí Magí Serra, l'artista electrònic Laurent Delforge i el grup de polifonia occitana Vox Bigerri.
 
Sol Picó inaugurarà la Fira

Dijous 10 d'octubre a les 21h, a la Sala Gran del Teatre Kursaal, la ballarina i coreògrafa Sol Picó inaugurarà la 22a Fira Mediterrània amb Animal de séquia, una impactant relectura de la cultura popular valenciana. Amb la proposta de Picó, l'espectador viatjarà del ritme vital actual, carregat d'estímuls vibrants i accelerats, a l'essència mística del poble valencià. Així, l'espectacle remet a l'aigua, l'arròs, la marjal, la llum, les festes valencianes, des de Ximo Bayo a la muixaranga passant per les filaetes, el trinquet i els versos de Vicent Andrés Estellés. Sobre l'escenari, amb una posada en escena espectacular, hi haurà vuit ballarins de la companyia Sol Picó, més de trenta músics de la Banda Chapicó, i, en una intervenció especial a Manresa, el cantant Carles Dénia amb la mateixa Sol Picó.
 
Sala Gran del Kursaal

La Sala Gran del Kursaal també acollirà una altre de les propostes destacades de la programació de la propera edició de la Fira. Es tracta de Bestiari, la versió en format concert XL del llibre-disc amb que NewCat–The New Catalana Ensemble ha homenatjat a Josep Carner amb motiu de la commemoració l'any vinent del 50 aniversari de la mort del poeta, un dels més rellevants de les lletres catalanes. Sota el lideratge musical del pianista i compositor Joan Díaz, NewCat actuarà a Manresa amb les veus solistes de Carles Belda, Gemma Abrié, Marc Parrot, Gemma Humet i Joana Gomila, i, recitant la selecció de poemes del Bestiari de Carner, l'actriu Clara Segura i el poeta Josep Pedrals. Durant el concert també es projectaran les imatges que han il·lustrat el projecte, amb el multi premiat Arnal Ballester com a director d'art i amb la intervenció d'un grup d'alumnes de l'Escola Massana becats pel NewCat. El concert es podrà veure diumenge 13 d'octubre a les 12h.

També a la Sala Gran del Kursaal, divendres 11 d'octubre a les 21h, el quartet de rock Obeses s'acostarà musicalment al so de la cobla amb la Cobla Berga Jove, en companyia del Cor d'Obeses. Al concert que proposen, les cançons més destacades de la discografia d'Obeses sonaran amb els timbres característics de la cobla, amb arranjaments preparats per Arnau Tordera I, el líder del grup. I d'altra banda, algunes de les peces típiques del repertori de cobla seran reinterpretades pel quartet de música moderna. Tot un maridatge de sons tradicionals i moderns que acostarà universos aparentment molt allunyats. Es tracta d'una producció del festival Amb So de Cobla de Palamós.

Finalment a la Sala Gran, el 12 d'octubre també a les 21h, el mític grup de les Terres de l'Ebre, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries presentaran en concert el seu darrer treball discogràfic, Viatge a Buda. A la seva darrera proposta els Quicos evoquen els temps d'esplendor de la cultura rural, quan la música estava arrelada a tots els àmbits de la societat, i la gent del camp a les Terres de l'Ebre feia un dia de festa, a finals de juliol, per anar a la platja o d'excursió fins a l'illa de Buda. L'espectacle combina cançons de festa, cants de treball, romanços de cec, titelles, ombres xineses, cinema i noves tecnologies, que permeten la recreació en 3D.
 
Teatre Conservatori

Un altre dels espectacles inclosos a l'avançament de programació és Rostoll Cremat de Produccions de Ferro, una proposta escènica en que Toni Gomila, autor de l'aclamat Acorar, sota la direcció d'Oriol Broggi, reflexiona sobre la societat mallorquina a partir del bagatge adquirit de la literatura popular i universal. Amb ironia, humor, denúncia, veritats i dubtes, el text de Gomila i la posada en escena poètica de Broggi, explora les llums i les ombres de la Mallorca turística. Rostoll Cremat es podrà veure l'11 d'octubre, a les 22h, al Teatre Conservatori.
 
Sala Petita del Kursaal

Finalment, també en l'àmbit de les arts escèniques, però en combinació amb la música, la Fira ha programat a la Sala Petita del Kursaal, dissabte 12 d'octubre, l'espectacle Socarrel, amb el coreògraf ebrenc Roberto Olivan, el ballarí Magí Serra, l'artista electrònic belga Laurent Delforge i el grup de polifonia occitana Vox Bigerri. Aquests artistes van unir esforços fa dos anys en un laboratori de creació produït per Fira Mediterrània i el Mercat de les Flors, i ara es podrà veure a Manresa convertit en espectacle, gràcies a la col·laboració del festival Ésdansa de Les Preses, on els artistes faran aquest estiu residència de creació. La proposta combina fang, moviment, tradició i paisatges sonors electrònics basats en el binomi home-natura, per reflexionar sobre l'existència de l'ésser humà, tot confrontant i reconciliant els elements naturals amb un present desarrelat dels nostres orígens.
 
Venda d'entrades

Les entrades per anar a veure aquests espectacles es poden comprar a les taquilles del Kursaal o des del web de Fira Mediterrània, on els usuaris també podran trobar informació sobre diferents avantatges especials. És el cas dels descomptes amb l'entrada anticipada o els paquets promocionals Toc de la Mediterrània: el de música, que inclou les entrades per anar a veure el concert d'Obeses amb la Cobla Berga Jove, la proposta dels Quicos i l'homenatge al Bestiari de Josep Carner de NewCat; i el d'arts escèniques, per als espectacles de Sol Picó, Produccions de Ferro i Roberto Olivan, tots dos amb un 25% de descompte.