El juny, el mes que el Bages apropa a la ciutadania el seu potent batec enològic i gastronòmic

La Fira ViBa, el projecte Vi_suals i les Jornades Gastronòmiques inundaran de propostes atractives i de quilòmetre zero l'agenda comarcal

La Fira ViBa arribarà a Manresa el cap de setmana del 8 i 9 de juny
La Fira ViBa arribarà a Manresa el cap de setmana del 8 i 9 de juny | Fira ViBa
NacióManresa
30 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:10h
Queda una setmana justa perquè arrenqui, a Manresa, la segona edició del ViBa, la Fira de Vins del Bages, un esdeveniment que vol posar en valor i donar a conèixer la cultura vitivinícola de la comarca i el potencial dels seus vins, amb una vocació marcadament popular que també tindrà l'art, la gastronomia i el comerç local de protagonistes.

Es durà a terme del 7 al 9 de juny i el programa d'activitats que oferirà donarà continuïtat al de l'any passat, amb la Fira de Vins de la DO Pla de Bages; la Nit de Picapolls; el programa Vi_suals, i moltes altres propostes de caràcter lúdic i divulgatiu que culminaran, el 10 de juny, amb les Jornades Gastronòmiques, en les quals un total de deu restaurants de la comarca oferiran menús cent per cent locals maridats amb vins fets a casa.

L'organització del ViBa és a càrrec de BagesImpuls! i del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages, amb el suport de l'Ajuntament de Manresa. El certamen compta amb BBVA CX com a patrocinador principal.

La Sant Domènec, l'aparador dels quinze cellers amb DO del Bages

Un dels actes més importants de la Fira ViBa és la Fira de Vins i Mostra Gastronòmica, que es durà a terme els dies 8 i 9 de juny a la plaça Sant Domènec.

La Fira de vins és una magnífica oportunitat per conèixer els quinze cellers de la DO Pla de Bages, que oferiran tastos dels seus productes. En total, s'hi podran trobar més de cinquanta referències de vins blancs, negres i rosats que donaran una idea de l'àmplia gamma i qualitat dels vins que es fan a casa.

A més, tant dissabte com diumenge hi haurà tastos específics conduïts per experts enòlegs. El primer, el dissabte a les tres quarts d'una del migdia, serà un tast de vins blancs de varietats tradicionals que anirà a càrrec de Miquel Palau, enòleg i vocal tècnic de la DO Pla de Bages. El mateix dissabte, a dos quarts de vuit del vespre, hi haurà un tast de vins negres de varietats tradicionals que conduirà Joan Soler, enòleg i president de la DO Pla de Bages. Pel que fa diumenge, a dos quarts d'una del migdia, Josep Pelegrín, sommelier i coordinador del curs de sommelier a l'Escola d'Hoteleria Joviat, oferirà un tast de vins de varietats internacionals.

A banda de la part més enològica, però, la Sant Domènec també comptarà amb una mostra culinària que anirà a càrrec dels Fogons Gastronòmics del Bages, un col·lectiu de cuiners i cuineres professionals de la comarca que té l'objectiu de promocionar la gastronomia i posar en valor els productes del territori. Alguns dels plats que podran degustar els visitants són una burguer de ral; una terrina de conill i cep; un caneló de carbassó amb brandada, o una tartaleta de xocolata.

La música en directe també hi serà present

Però les propostes emmarcades dintre de la Fira de Vins no s'acaben aquí. I és que al llarg de tot el cap de setmana, l'esdeveniment comptarà amb banda sonora pròpia de la mà de diverses formacions musicals que faran les delícies dels amants de la música en directe.
Així, el dissabte 8 a dos quarts de nou del vespre, el quintet de tall jazy Royal Flam Band oferirà una actuació amb un repertori clàssic de jazz, bandes sonores i swing.

Diumenge, a les dotze del migdia, La Caravaggia -un conjunt de música antiga dedicat a la interpretació amb criteris històrics de la música del renaixement i del primer barroc- delectarà els assistents amb una breu actuació en el marc del Festival Espurnes Barroques. I després del seu recital, a dos quarts de dues, la Harpo's Band prendrà l'escenari amb un concert de jazz, swing i dixie.

En paral·lel a aquestes actuacions, la mateixa plaça manresana acollirà un espai infantil de jocs amb La Xarranca i un joc de pistes i enigmes relacionats amb els vins, cellers i la història del Pla de Bages anomenat Els tresors del Pla de Bages. Es tracta de dues activitats adreçades al públic familiar.

Vi_suals

El programa Vi­­_suals 2019 uneix una vegada més la creació artística i la tasca divulgativa per apropar la cultura del vi al teixit social de Manresa i comarca, esdevenint un projecte cultural de referència. En el marc de la Fira ViBa, Vi_suals durà a terme diverses accions artístiques de la mà de diferents artistes.

La primera serà el dissabte a les dotze del migdia, a la plaça Sant Domènec, i portarà per títol La Flor és sempre al Raïm. La protagonitzaran Marta Rabaneda i Maria Ribera. Una hora més tard, al Mercat de Puigmercadal, es podrà veure Renaixement Cos art, a càrrec d'AMIRASPA.

A les set de la tarda, a l'Espai Plana de l'Om, es projectaran els curtmetratges que Marc Baylina i Isabel Casanova -membres de Cine Club Manresa- han elaborat en el marc de Vi_suals'19.

La Nit de Picapolls, una vetllada plenament consolidada

També emmarcat en el projecte Vi_suals 19, la Fira ViBa proposa per a la nit de divendres 7 de juny una vetllada única que fusiona vins, gastronomia i música en un marc incomparable com és el Parc de la Seu. Es tracta de la Nit de Picapolls, una proposta plenament consolidada que edició rere edició ha anat guanyant poder de convocatòria.

A partir de les nou del vespre, tothom qui ho desitgi podrà fer un tast de vins de la varietat picapoll dels cellers de la DO Pla de Bages així com degustar diferents creacions dels Fogons Gastronòmics. Això, acompanyat de música en directe a càrrec de Mon Petit Món, un duet de veu i guitarra que ofereixen un repertori de swing, jazz manouche, música francesa i bossa nova. La vetllada també comptarà amb la música del DJ Ferri B i l'actuació dels castellers Picapolls de la Gavarresa.

Acció solidària de BBVA a favor d'Althaia

Aquesta edició de la Fira ViBa tindrà també un punt de trobada solidari. Serà a l'estand de BBVA situat a la plaça de Sant Domènec, on l'entitat financera realitzarà una acció a favor de la Fundació Althaia.

Els visitants podran comprar diferents productes solidaris en benefici del projecte de mecenatge Posem-hi el cor per a la millora de l'atenció a infants i joves d'Althaia. D'una banda, piruletes de xocolata en forma de cor elaborades gràcies a la col·laboració del mestre xocolater Enric Rovira i l'apadrinament del xef Jordi Cruz. De l'altra, ampolles de cava solidari Blancher per iniciativa de Vins Tomasa i amb un etiquetatge molt especial, dissenyat amb dibuixos que han fet els infants ingressats a la Unitat de Pediatria.

És la segona ocasió en què BBVA participa a la Fira ViBa i que ho fa de forma solidària a favor d'Althaia. En l'edició anterior, els voluntaris de BBVA van vendre pilotes de futbol de l'acció solidària per fer realitat el nou Hospital de dia d'Oncologia i Hematologia i que apadrinava Pep Guardiola.

El Pla de Bages, terra de vins

El Pla de Bages és terra de vins. Des de segles, aquest territori de la Catalunya Central ha tingut una important activitat vitivinícola que ha deixat empremta en el paisatge, la història, la cultura i també en el patrimoni a través d'elements tan singulars com són les construccions de pedra seca. La comarca és productora d'uns vins de gran qualitat amb una identitat única, reflex del territori i d'unes condicions climatològiques idònies per al cultiu del raïm, que alhora són transmissors de la història, la cultura i el saber fer de la gent de la comarca.

En les últimes dècades, aquesta tradició vitivinícola ha repuntat amb força per esdevenir un important eix vertebrador del territori que vincula els tres sectors productius. El treball de viticultors i cellers és la base per poder elaborar un producte de proximitat i de primera qualitat. El sector terciari, a través del comerç, la restauració i els allotjaments, així com la implicació de les administracions locals, és també fonamental per tal de difondre aquesta cultura i tradició vitivinícola.