Althaia inicia un assaig clínic pioner per reduir el dolor dels pacients amb fibromiàlgia

És el primer assaig clínic de l’Estat espanyol en què es valora l'eficàcia d'una tècnica de neuroestimulació en aquesta malaltia

L'assaig clínic es basa en tècnica de neuroestimulació
L'assaig clínic es basa en tècnica de neuroestimulació | Althaia
Redacció
28 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:00h
La Fundació Althaia participa en un assaig clínic que s'inicia aquest mes de maig per valorar l'eficàcia d'una teràpia per reduir el dolor en les persones diagnosticades de fibromiàlgia. Es tracta de l'estimulació de corrent contínua transcranial (tDCS), una tècnica de neuroestimulació que ha demostrat tenir efecte analgèsic en diferents patologies. És el primer assaig clínic a l'Estat espanyol que utilitza aquesta tècnica per pal·liar els efectes de la fibromiàlgia, una malaltia que de moment no té un tractament efectiu per a la seva curació.

L'assaig clínic que es portarà a terme, no farmacològic, serà un estudi aleatoritzat que inclourà un total de 110 pacients. La tDCS és una tècnica basada en l'estimulació elèctrica de parts molt específiques del cervell de molt baixa intensitat que utilitza un o més elèctrodes col·locats al cap. És un mètode d'estimulació no invasiu, que no és dolorós i que no té efectes secundaris.

El promotor és Neuroelectrics, una empresa de digital braintechnologies que col·labora amb la Fundació Althaia. Ja s'han reclutat els primers pacients per iniciar l'assaig clínic, un procés que continua obert. Així, les persones afectades de fibromiàlgia interessades en participar-hi, i diagnosticades a Althaia, poden enviar un correu electrònic a [email protected]

Participen en aquest estudi professionals de les unitats de Neurofisiologia i de Reumatologia de la institució, amb la col·laboració de Medicina Interna. 

Des de fa anys, la Fundació Althaia participa en estudis clínics de diferents patologies que no tenen encara un tractament definitiu, com per exemple el Parkinson, l'Alzheimer i altres demències, malalties oncològiques i hematològiques. Una tasca que permet que els pacients d'Althaia puguin disposar dels tractaments en investigació més avançats. 

La fibromiàlgia, una malaltia encara poc coneguda

La fibromiàlgia és una patologia d'alt impacte, d'elevada prevalença i d'aparició en edats relativament joves amb un grau important d'afectació en la qualitat de vida de les persones que la pateixen. És freqüent especialment entre les dones (4,2% de dones i 0,2% d'homes afectats a la població espanyola). Els símptomes més freqüents que presenta són el dolor crònic a tot el cos, amb predomini als músculs i a les articulacions de l'esquena i les extremitats. Sovint s'acompanya de cansament, trastorns del son i de l'estat d'ànim, símptomes digestius i mal de cap, entre d'altres.

Aquesta malaltia pot afectar significativament la qualitat de vida de les persones que la pateixen i tenir un important impacte personal, familiar, laboral i social. Malgrat que en els darrers anys s'està investigant a fons sobre la fibromiàlgia, encara resten moltes incògnites sobre les seves causes i els mecanismes que influeixen en el seu desenvolupament.