Què se'n sap, del fòssil de la vaca marina de Sant Vicenç? Els investigadors ho desvetllaran dijous

Ho faran en el marc d'una xerrada que començarà a dos quarts de vuit del vespre i tindrà lloc a l'auditori de l'Espai Ateneu

Els geòlegs Roger Mata i Jordi Ferrer, amb el fòssil de la vaca marina incrustat a les llambordes del paviment
Els geòlegs Roger Mata i Jordi Ferrer, amb el fòssil de la vaca marina incrustat a les llambordes del paviment | X. Pi
NacióManresa
28 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:30h
Aventures i desventures d'una jove vaca marina santvicentina retrobada a Girona. Aquest títol (que podria, perfectament, donar nom a una sala de contes infantils) no en té res, de fictici, més aviat el contrari. Així és com els geòlegs Jordi Ferrer i Roger Mata han batejat la xerrada que oferiran aquest dijous, 30 de maig, a l'auditori de l'Espai Ateneu de Sant Vicenç de Castellet, el municipi on, presumptament, va néixer la vaca marina que fa anys que estudien.

Per entendre de què va aquesta història (totalment real) cal remuntar-nos a la tardor del 2015, a Girona. Aquell dia plovia, i el geòleg mallorquí Xisco Roig, que va topar amb la tempesta desprevingut, es va arreserar en un porxo del carrer riu Güell. Poc s'esperava que, mentre esperava que la pluja amainés, descobriria un fòssil incrustat en dues llambordes; un fòssil que, pràcticament quatre anys més tard, encara meravella els professionals que l'estan estudiant.

L'animal que s'amagava darrere d'aquelles restes convertides en paviment era una vaca marina que havia habitat la Terra feia més de 45 milions d'anys, durant l'època de l'eocè. Les primeres investigacions (que van comptar amb experts del Museu d'Història Natural de Berlín) van determinar que l'animal procedia de la zona del Bages, concretament de Sant Vicenç de Castellet. Alsehores, què hi feia, el fòssil, a Girona? Segons Mata i Ferrer, va ser causa del boom immobiliari, moment en el qual moltes roques van ser convertides en paviment.

Quatre anys després de les primeres investigacions, els geòlegs encarregats del cas de la vaca marina explicaran les darreres descobertes que s'han derivat de la troballa del fòssil. I ho faran a casa de l'animal en qüestió, amb una xerrada que començarà a dos quarts de vuit del vespre (s'emmarca en les activitats del Dia Europeu dels Parcs) i tindrà lloc a l'Espai Ateneu (de Sant Vicenç de Castellet, és clar).