Eleccions Municipals 2019

14 de gener de 1934: Quan ERC va guanyar les seves últimes municipals a Manresa

Francesc Marcet era reelegit alcalde de la capital del Bages l'1 de febrer, però seria detingut amb el seu govern vuit mesos després, durant els fets del Sis d'Octubre

per Pere Fontanals, Manresa, 27 de maig de 2019 a les 17:32 |
Mesa en les eleccions municipals de 1934 a Manresa | Arxiu Comarcal del Bages
La victòria de Marc Aloy al capdavant d'ERC en les eleccions municipals d'aquest diumenge 26 de maig a Manresa posa en evidència la travessa pel desert que ha viscut en la seva història la formació republicana a la capital del Bages durant més de dos terços del segle XX i l'inici d'aquest segle XXI.

Més de 85 anys han hagut de passar perquè la gairebé centenària formació d'esquerres hagi tornat a guanyar unes eleccions municipals a Manresa. En aquest sentit, el web de Memòria.cat dedicat a la República és una eina imprescindible per conèixer el passat polític, social i culutral de Manresa, el Bages i el país.


El 14 de gener de 1934, la Concentració Republicana d'Esquerres, de la que ERC era el principal actiu, però que també incloïa Acció Catalana, socialistes i federals, s'imposava a la dreta de Defensa Ciutadana, formada per la Lliga, carlins i radicals. Els 8.446 vots d'uns, i els 7.282 dels altres repartien 16 i 8 regidories a cadascun.

La victòria republicana, però, arribava precedida d'una duríssima campanya electoral amb greus acusacions entre uns i altres. L'endemà de les eleccions els diaris El Pla de Bages i Pàtria i diversos comerços de la ciutat eren objecte d'accions vandàliques acusats de donar suport a les dretes.
 

Francesc Marcet Artigas, l'últim alcalde republicà de Manresa. Foto: Arxiu Comarcal del Bages


Quinze dies després, l'1 de febrer, el republicà Francesc Marcet era reelegit alcalde, càrrec que desenvoluparia, només, durant vuit mesos més, fins als fets del Sis d'Octubre, quan detenen l'alcalde i els regidors i suspenen l'Ajuntament democràtic. L'11 d'octubre, el militar Luís Menéndez Maseras és nomenat alcalde-gestor de Manresa.


Entremig, el 20 de març, el president de les Joventuts d'Estat Català a Manresa, Marià Homs, era ferit greu en un atemptat.

 

Participació