Dolorosa derrota del president de l'ACM, David Saldoni, que veu com ERC fa majoria absoluta a Sallent

Junts per Catalunya també perd Sant Joan de Vilatorrada, i Balsareny i Sant Salvador de Guardiola es converteixen en les seves victòries més importants al Bages

L'encara alcalde de Sallent, David Saldoni, en una imatge d'axiu
L'encara alcalde de Sallent, David Saldoni, en una imatge d'axiu | Europa Press
Pere Fontanals
27 de maig del 2019
Actualitzat a les 10:46h
ERC ha aconseguit a Sallent la majoria absoluta i a més a més, la CUP ha aconseguit 2 regidors. Aquests resultats deixen el president de l'Associació Catalana de Municipis, David Saldoni, sense cap possibilitat d'obtenir l'alcaldia del municipi, i amb uns resultats, 4 regidors de 13 possibles, que suposen una sotragada molt important.

Alternativa per Sant Joan guanya al segon municipi de la comarca

Amb un panorama molt més fraccionat, a Sant Joan de Vilatorrada l'Alternativa per Sant Joan de l'exregidor Jordi Solernou, una formació nova vinculada a Demòcrates, s'ha imposat en la composició d'un ple que serà difícil, amb sis grups polítics que tindran representació. Entre la segona força -PSC- i la quarta -JxCat-, amb ERC entremig, hi ha menys de 100 vots de diferència, i tots tres obtenen 3 regidors. Darrere, Compromís amb Sant Joan, la llista dels comuns, passa de ser segona força a ser la cinquena, i Ciutadans s'emporta la regidoria que històricament ocupava el PP de Javaloyes.

A Sant Fruitós, tot igual

A Sant Fruitós de Bages, el panorama segueix igual que els darrers quatre anys, amb el Gent fent Poble de Batanés que ha quedat a un regidor de la majoria absoluta, i un PSC que pot fer-li de crossa, com en els darrers quatre anys. ERC i JxCat, sumats, queden molt lluny de poder fer una alternativa que hauria de passar obligatòriament pel PSC.

A Sant Vicenç, guanya ERC, però molt just

A Sant Vicenç de Castellet, l'ERC d'Adriana Delgado ha guanyat les eleccions per 189 vots, però ha obtingut els mateixos regidors que JxCat, que ha aguantat estoicament la retirada de Joan Torres. Després d'ells, el PSC es visualitza com a crossa de pacte per obtenir la majoria absoluta. El regidor que han obtingut els comuns no suma enlloc.

El PSC es manté fort a Castellbell i Castellgalí

L'alcaldessa de Castellbell, Montse Badia, i l'alcalde de Castellgalí, Cristòfol Gimeno, no patiran. Totes dues formacions socialistes han repetit les seves consolidades majories absolutes. Tampoc haurien de patit els socialistes al Pont de Vilomara on, malgrat l'espectacular pujada d'ERC, sumen amb Ciutadans. A Súria, la situació està més fragmentada, i el paper que juguin els independents del GIIS i de l'aIS determinarà l'alcaldia.

ERC es consolida gairebé arreu

Amb l'excepció de Santpedor, on ERC perd la majoria absoluta, però no hauria de tenir massa problemes per mantenir l'alcaldia, els republicans han aguantat el tipus allà on s'havien imposat el 2015 i, en alguns casos, han pujat representació. A Artés s'han quedat a un regidor de la majoria absoluta i no tindran problemes per repetir pacte amb la CUP -segona força- o buscar altres socis.

A Avinyó i a Callús, han obtingut amples majories absolutes. També a Cardona on han aconseguit 7 de les 13 regidories en joc. A Castellnou de Bages han consolidat el gir que es va produir a mig mandat passat i també obtenen majoria absoluta. A Monistrol de Montserrat es queden a només un regidor de la majoria absoluta, i a Navarcles són els més votats, però en un empat de tres forces a 3 regidors i el ple molt repartit.

A Navàs, ERC es queda a només tres vots de la CUP, que tenia una majoria absolutíssima, i el PSC podria ser decisiu.

Junts per Catalunya a pobles petits

Junts per Catalunya s'imposa a la majoria dels pobles petits de la comarca, excepte a Fonollosa i Sant Feliu Sasserra on no va poder formar llista. El municipi més gran on segur que obtindrà l'alcaldia és Balsareny, on ha obtingut majoria absoluta. També a Sant Salvador de Guardiola ha guanyat, en l'època post-Miralda, però en aquest cas Sumem-ERC i PSC farien majoria alternativa si pactessin.

La CUP apareix a Monistrol, Mura i Santpedor

Contra la tònica general, la CUP ha mantingut al Bages un bon to. A Artés continua sent la segona força -ara per darrere d'ERC, i a Navàs ha perdut la majoria absoluta, però segueix sent la força més votada. A més a més, ha obtingut representació, per primera vegada a Monistrol de Montserrat, Mura i Santpedor. A Súria, on també s'havia presentat, ha quedat a poc menys de 10 vots d'obtenir representació. A Sallent i Navarcles mantenen les regidories que tenien.