La participació puja cinc punts a Manresa per les municipals i es dispara a les europees

Els votants augmenten a Catalunya a les municipals, mentre que es mantenen al conjunt de l'Estat

Un elector vota en un col·legi de Manresa
Un elector vota en un col·legi de Manresa | Pere Fontanals
Pere Fontanals / Irene Ramentol
26 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:38h
La participació ha crescut a Catalunya i a la majoria de municipis fins a les 2 del migdia, respecte de les eleccions de 2015 a la mateixa hora. Així, a Manresa ha votat el 33,81% del cens, gairebé 5 punts més que a les 14.00h de les eleccions municcipals de 2015. També Moià ha incrementat la participació fins a aquesta hora, amb un total del 33,09% de vots emesos sobre el cens total. Fa quatre anys un 30,74% de la població de la capital del Moianès havia votat a les 2.

Pel que fa a les europees l'increment és més significatiu, un 33,89% dels censats de Manresa ja han votat fins a les 2 del migdia, 9 punts més que en les darreres eleccions europees a la mateixa hora. Ha Moià ha votat el 30,58% dels electors a les 2 del migdia per a lñes europees, més de 5 punts més que en les europees de 2014.

Puja també a Catalunya

La participació ha pujat més tres punts en el cas de les eleccions municipals, respecte als comicis anteriors, del 20015, i més de nou punts en el cas de les europees, segons els primers avenços del Ministeri de l'Interior. A Catalunya, la participació a les 14 h és del 35,14% a les municipals i del 35,06% a les europees. Al conjunt de l'Estat, la xifra ha estat del 34,92 a les municipals, practicament la mateixa que fa quatre anys.  

La participació a les darreres eleccions municipals a Catalunya (2015) a la mateixa hora va ser del 32,17 % mentre que en el cas de les europees (2014) va assolir el 24,20%.

El caràcter extraordinari d'aquests comicis del 26-M, en què coincideixen municipals i europees, ja feia preveure una major mobilització de votants. I és que només ha passat tres cops a la història a Catalunya i Espanya: el 1987, el 1999 i enguany.

Aquesta coincidència d'un cop cada 20 anys no només tindrà efectes, però, en la participació. També en tindrà en el recompte. La diferència d'horaris i normatives entre els estats fa preveure que els resultats de les municipals es començaran a saber a partir de les 21 h i a ritme lent, mentre que en el cas de les europees no s'esperen per abans de les 23 h. El seguiment del recompte, minut a minut i al detall, el podreu seguir a NacióDigitalon podreu consultar també el nombre de regidors electes en directe. 

Ampliarem la informació. 

Arxivat a