Ampans i Althaia reconeixen la tasca del psiquiatre Pere Bonet durant el V Congrés de Conducta

Al llarg de la jornada, que va engegar aquest dijous, va posar-se en relleu que els suports i els serveis són claus per millorar el desenvolupament i el benestar de les persones amb discapacitat intel·lectual

Pere Bonet (el segon començant per la dreta) rebent el reconeixement per part d'Althaia i Ampans
Pere Bonet (el segon començant per la dreta) rebent el reconeixement per part d'Althaia i Ampans | Althaia
NacióManresa
24 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:47h
Aquest dijous, 23 de maig, es va donar el tret de sortida a la cinquena edició del Congrés Estatal sobre les Alteracions de la Conducta i la dotzena edició del Congrés Europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual organitzats per la Fundació Althaia, Ampans i l'Associació Europea per la Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual (EAMHID). Hi participen més de 600 persones de l'àmbit de la salut mental, l'atenció directa, ensenyament i famílies.

Sota el títol Dels serveis i programes als drets, el Congrés posa de relleu la importància dels suports i serveis a les persones amb trastorns de conducta associats a la discapacitat intel·lectual per desenvolupar-se i millorar la qualitat de vida. Mitjançant els suports en xarxa i comunitaris, es redeuixen els comportaments desafiants i les persones i les seves famílies guanyen en benestar.

Una de les experiències que va presentar-se durant la jornada d'ahir va ser el treball comú que porten a terme des dels àmbits social i de la salut les fundacions Ampans i Althaia, que són un model des de fa anys en l'abordatge de la discapacitat intel·lectual i de les malalties mentals.

En l'obertura del congrés, Pere Bonet, membre del comitè organitzador, va posar en valor aquesta aliança estratègica iniciada fa 20 anys. Per això, i com a impulsor d'aquest certamen, juntament amb Pere Rueda, va ser homenatjat per les dues entitats organitzadores.

La periodista i comunicadora Sílvia Cóppulo va ser l'encarregada de pronunciar la conferència inaugural, que portava per títol L'estigma a l'estima. Al llarg del seu parlament ha abordat el paper dels mitjans de comunicació per avançar en la inclusió i combatre l'estigma social de les malalties mentals.

Congrés Europeu

Sota el títol Working Together: the mental wellbeing of people with intellectual disabilities and their families in their communities, i a través de debats i la presentació d'estudis científics a càrrec de nombrosos experts de prestigi internacional, el dotzè Congrés Europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual tracta sobre com millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental des dels diferents serveis i àmbits (educatius, sanitaris i comunitaris).

El programa inclou una quarantena de ponents de primer nivell i rellevància internacional, entre els quals Roger Banks, president de la EAMHID; Jeanne M. Farr, directora executiva de l'associació nord-americana NADD (An Association for persons with developmental disabilities and mental health needs); Sui Lin, professora d'entorns d'aprenentatge inclusius de la Universitat de Ciències Aplicades de Windesheim i líder acadèmica de l'Equip de Necessitats Educatives Especials a l'Acadèmia LEARN! de VU Amsterdam; Richard Hastings, expert en discapacitats intel·lectuals i del desenvolupament –inclòs l'autisme–, investigació familiar, necessitats educatives especials i intervenció primerenca, així com Bo Hejlskov, neuropsicòleg especialista en l'atenció i educació especial.