Cent músics d'Europa i Llatinoamèrica es formaran a Castellnou de la mà de l'orquestra Coetus

Ho faran en el marc d'una estada creativa de sis dies que culminarà amb un concert obert a tothom a la plaça de l'Església del poble bagenc

La trobada musical organitzada per Coetus aterrarà a Castellnou del 4 al 10 d'agost
La trobada musical organitzada per Coetus aterrarà a Castellnou del 4 al 10 d'agost | Dani Álvarez
NacióManresa
24 de maig del 2019
Actualitzat a les 11:28h
Del 4 al 10 d'agost, el tranquil municipi de Castellnou de Bages augmentarà la seva població amb l'arribada d'un centenar de músics provinent de països europeus i llatinoamericans que, de la mà de la cèlebre orquestra de percussió ibèrica Coetus, aprendran sobre música d'arrel tradicional i cultura popular. De fet, la formació catalana ja fa quatre anys que organitza aquesta trobada, que enguany, a banda de dur-se a terme a Castellnou, també se celebrarà al municipi de Pontós, a l'Alt Empordà.

Coetus és la primera orquestra de percussió ibèrica que es coneix. Va néixer fa deu anys de la inquietud del seu director Aleix Tobias de reunir els instruments de percussió que es troben a la Península Ibèrica -majoritàriament desconeguts- i que sempre han estat tocats sols o acompanyant el cant. Sota aquesta premissa, el que fa Coetus és unir tots aquests instruments, dotant-los d'un llenguatge propi inspirat en els ritmes tradicionals però amb un enfocament modern, creant un diàleg intens amb les veus.
 
Tenint clar que la seva música "ens ha de conduir a les nostres arrels i ha de transmetre una alegria molt viva i plena de força", la formació catalana va decidir, fa quatre anys, contribuir a la transmissió de la música d'arrel tradicional des de la seva mirada pròpia. I és per això que va engegar aquestes jornades de formació, que aquest any passaran per Castellnou i Pontós.
 
La música tradicional: un fet inherent de tota cultura

Des de temps immemorials, la música que avui dia anomenem com a tradicional ens ha regalat una infinitat de ritmes i danses que van gaudir d'una gran popularitat a la seva època. Cants de treball, de rondalla, de bressol... En la mateixa mesura, també ocupaven un espai important les danses d'arrel, que eren acompanyades per aquests ritmes i registres musicals en espais populars que podien gaudir el conjunt de la població en festivitats i encontres generadors de cultura i fraternitat.
 
"La música tradicional és un fet inherent de tota cultura, nació i comunitat que, malauradament, ha perdut amb el temps coneixença i popularitat", lamenten els de Coetus, tot assegurant que "creiem imprescindible generar nous espais de formació i aprenentatge, promovent el reconeixement, la intel·ligència i la diversitat cultural dels pobles".

Un concert final obert a tothom

La trobada formativa s'organitza en diferents cursos d'instrument, replicant les diferents seccions instrumentals de l'orquestra. Així, s'oferiran classes de cant (a càrrec de Carles Dènia, Ana Rossi i Rusó Sala); de percussió (de la mà d'Aleix Tobias, Martí Hosta, Antonio Sánchez, Acari Bertran i Angelo Manhenzane); d'instruments de vent i melòdics (sota la batuta de Xavi Lozano); de baix (amb Guillem Aguilar al capdavant), i de guitarra (amb el mestratge de Mario Mas).
 
A banda, els alumnes també comptaran amb classes de combo per treballar el repertori que configurarà l'espectacle de fi de curs, que serà obert al públic i se celebrarà el divendres 9 d'agost.
 

Prem aquest enllaç si vols més informació de la trobada.