La Plataforma d'Aliments fa un crit «desesperat» a la col·laboració per seguir ajudant els més necessitats

El nombre de famílies s'ha incrementat considerablement el darrer any i les aportacions que arriben han minvat

per Redacció, 24 de maig de 2019 a les 09:01 |
Dos voluntaris de la Plataforma d'Aliments de Manresa descarreguen un camió amb donacions de productes que ha fet una empresa | Laura Busquets
"Aixecar la persiana, tenir tota la logística muntada, i després tot plegat perquè els usuaris marxin amb misèria". Així de contundent s'ha mostrat en declaracions a l'ACN la responsable de la Plataforma d'Aliments de Manresa, Sor Lucía Caram. La monja fa un crit "desesperat" perquè la població en general, les empreses i l'administració col·laborin perquè puguin seguir ajudant la població més necessitada. Segons Caram, l'entitat atén cada mes el 7% de la població manresana. La manca d'aliments que pateix la plataforma es deu bàsicament a la combinació de dos factors. D'una banda, el nombre de famílies s'ha incrementat, unes 200 més el darrer any, mentre que els recursos són els mateixos i els aliments que arribaven d'algunes empreses són menys, ja sigui perquè han ajustat la producció o perquè legítimament prefereixen vendre els productes propers a caducar a meitat de preu. Actualment la plataforma atenen unes 1.600 famílies.

La porta de la Plataforma d'Aliments de Manresa sempre és oberta. Encara que la persiana estigui mig abaixada i no sigui dia de repartiment, a dins els voluntaris sempre treballen, ja sigui rebent producte o endreçant comandes. El banc d'aliments no para, malgrat les reserves hagin baixat considerablement. "Encara que sigui un moment de paràlisi pel període electoral", la responsable de l'entitat, la monja Sor Lucía Caram llança un crit d'auxili urgent perquè les reserves d'aquest gran rebost solidari es puguin tornar a omplir i, "amb dignitat", puguin complir la seva màxima que ningú marxi d'allà sense endur-se alguns aliments. 


"Molta gent ve a demanar productes essencials com llet, ous o tomàquet i com que hi ha escassetat, hem hagut de donar menys producte. Si abans una família marxava amb divuit cartrons de llet, ara només els en podem donar sis", ha explicat Sor Lucia Caram. "S'està buidant el magatzem i això genera molta angoixa", ha afegit. De la seva banda, el responsable de logística, Aureli Quintas, ha explicat que "les bones notícies que s'ha sortit de la crisi a la butxaca dels últims no han arribat". La Plataforma d'Aliments de Manresa atén unes 1.400 famílies, segons les xifres oficials. Cada 15 dies van a buscar menjar, alguns cada mes, i això dona pas a altres famílies que també ho necessiten, però això dir que les altres potser durant aquell temps "passen gana". També n'hi ha d'altres que ho necessiten però que per raons de barems i burocràcies no compleixen els requisits que imposa l'administració. 

"Jo no puc dir que no dono menjar a una persona perquè no està derivada pels serveis socials", ha explicat Sor Lucia Caram. A la plataforma hi acuden famílies que potser cobren 600 o 700 euros derivats pels serveis socials i, en canvi, les que cobren 800 no hi podrien anar perquè no tenen l'empara imprescindible per rebre les ajudes. "Però potser aquesta persona té dos fills, ha de pagar un lloguer i necessita desesperadament menjar", ha explicat Caram. En aquests casos, ha explicat Aureli Quintas, quan no se'ls pot donar els productes que arriben de les subvencions de la UE expressament pels casos derivats de serveis socials –que són la font principal-, s'intenta donar-los altres productes provinents del Gran Recapte o els que donen les empreses. Les mancances, expliquen, s'han fet evidents quan han de donar resposta a un augment de famílies, amb els mateixos recursos, i altres famílies a qui els serveis socials no contemplen però que cal ajudar. Amb els sobrevinguts, en total al final del mes la plataforma acaba atenent unes 1.600 famílies de manera extraoficial. 

Caram ha explicat que sent frustració quan veu que abans la gent marxava amb un carro "ple de llet, carn o peix" per passar el mes "amb dignitat", "i ara el que s'està donant els permetrà viure justament". És frustrant perquè l'esforç dels voluntaris és el mateix "però el sofriment és més gran quan tens algú al davant amb noms i cognoms que té necessitat", ha explicat la monja. 

La monja també apel·la a l'administració. "Si hem tingut la capacitat a Manresa de crear una estructura així, on s'estan mobilitzant més de 200 voluntaris l'any, ara no podem mirar cap a un altre cantó", ha dit. I demana als responsables polítics que primer s'ocupin d'activar l'economia, "però no s'oblidin de les grans bosses de pobresa que hi ha perquè de ser així no se'n podran sortir". 


A nivell particular, Caram demana que un esforç a aquelles empreses que puguin que facin un esforç. I també als particulars que puguin portar menjar, "o que puguin fer recollides a les escoles, a les empreses". Properament s'engegarà la campanya ‘Cap nen sense bigoti' de l'Obra Social la Caixa per a recollir llet. 

 

Participació