Descobertes del territori, de la història i del vi, propostes singulars de la Setmana dels Geoparcs Europeus 2019

El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central ha preparat diverses activitats per posar en valor el patrimoni geològic del nostre territori del 30 de maig al 8 de juny

Torna la Setmana dels Geoparcs
Torna la Setmana dels Geoparcs | Jordi Preñanosa
Redacció
23 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:40h
Un any més la Xarxa Europea de Geoparcs de la UNESCO impulsa la Setmana dels Geoparcs Europeus, un esdeveniment per tal de reivindicar i visibilitzar el patrimoni geològic i la importància de la seva conservació. Se celebrarà del 30 de maig al 8 de juny i tots els geoparcs d'Europa celebren un gran nombre d'activitats que pretenen donar a conèixer la geoconservació i la promoció del patrimoni geològic i miner així com informar al gran públic sobre les activitats educatives i geoturístiques de les que disposen. 

El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central hi participa amb un seguit d'activitats organitzades per diferents col·laboradors adreçades al gran públic, que inclouen xerrades, sortides de camp, exposicions i, seguint amb l'èxit de l'any passat, un maridatge de literatura amb un dels productes estrella de la nostra terra: el vi de la DO Pla de Bages.

El proper 30 de maig s'inicia la programació especial amb la jornada Jocs a cel obert, a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa, on s'hi faran jocs de taula de temàtica minera fins el 7 de juny. Al mateix dia, al vespre, la biblioteca de Sant Vicenç de Castellet acollirà la xerrada: “Aventures i desventures d'una jove vaca marina santvicentina retrobada a Girona”, on els geòlegs Jordi Ferrer i Roger Mata explicaran la recerca d'un fòssil singular en aquesta població del Bages. Pel que fa a les xerrades hi haurà una darrera activitat el 7 de juny a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa, amb la xerrada La potassa i el llop de Cardona: una aproximació històrica.

Un dels pals de paller de la coneixença del territori són les sortides guiades. Enguany se'n faran tres: la primera serà per la Riera de Talamanca, sortint des del castell, el 2 de juny; la segona serà un recorregut geològic pel terme d'Aguilar de Segarra, de la mà de l'expert per Josep Maria Mata-Perelló, també el 2 de juny; i per últim hi haurà una descoberta del parc natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, el 9 de juny. 

Seguint l'èxit de l'any passat enguany també es farà una activitat que combinarà literatura i la DP Pla de Bages. El 8 de juny es farà una ruta per les vinyes del celler Oller del Mas, mentre es va maridant l'experiència amb lectures curtes i un tast de vins. Lligat amb la literatura, la biblioteca Casino de Manresa farà el mateix dia un laboratori de lectura: Seguint les petjades del passat, activitat adreçada als més patits. I també durant tota la Setmana dels Geoparcs Europeus la Biblioteca d'Artés proposarà una exposició bibliogràfica i un aparador cultural sobre el Geoparc.

Tota la programació es pot consultar a la web del Geoparc