El Bages i el Moianès s'apunten al «Benvinguts a Pagès»

Trenta explotacions, restaurants, allotjaments i activitats complementàries se sumen a la gran festa de la pagesia catalana els dies 1 i 2 de juny

El 1 i 2 de juny torna el Benvinguts a Pagès a tot el país
El 1 i 2 de juny torna el Benvinguts a Pagès a tot el país | BaP
Redacció
23 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:42h
Conèixer el procés de producció de l'oli que s'elabora amb la varietat corbella, visitar una explotació que es dedica a la producció d'hortalisses com l'albergínia blanca i el tomàquet rosa, participar en un taller amb plantes aromàtiques per elaborar ratafia artesana, així com allotjar-se en un celler envoltat de vinyes. Aquestes són només algunes de les propostes que ofereix el Bages i el Moianès els dies 1 i 2 de juny en el marc de la quarta edició de Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia catalana que se celebrarà arreu del país i que permetrà experimentar la vida a pagès, redescobrir l'origen dels productes que es consumeixen cada dia i omplir el rebost. L'esdeveniment té com a eix central les visites gratuïtes a les granges, explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres del país, que es complementa amb la implicació de restaurants i allotjaments, així com amb la programació de nombroses activitats complementàries i divulgatives.

En concret, a les comarques del Bages i el Moianès hi prendran part deu explotacions (Celler Grau i Grau, Cooperativa Ramaders de Muntanya del Berguedà (finca de Castellnou), Granja Torre d'en Roca, Horta Can Calafell, Les Arnaules, Mas Cebrià, Molí d'oli Roch del Bages, Oli Migjorn, Celler Colltor i Mas Casanova), vuit restaurants que oferiran el menú Benvinguts a Pagès (Cal Magre, La Fonda, Mas de La Sala, Restaurant Cal Paradís, Restaurant Can Ferreroles Nou, Restaurant El Soterrani del Soler, Restaurant L'Ó i Restaurant Magadins Vell), deu allotjaments (Agroturisme Can Còdol (La Plana, L'Obaga i El Solell), Cal Pastor – Agroturisme, Càmping Cal Paradís, Els Plans de Cornet, Hostal Soler, Hotel 1948 Manresa, Les Corts de Biosca, Mas de La Sala, Vilar Rural Cardona i Vines Colltor S.L.) i dues activitats complementàries (Visita de Mura + Taller de productes naturals i Visites a l'Ecomuseu del Moianès).

Experiència rodona

El públic familiar i aquelles persones amb el paladar més exigent tenen al seu abast una experiència rodona que permet descobrir l'origen dels aliments, tenir contacte amb els animals i degustar els productes més saborosos i autèntics sobre el terreny i sense intermediaris. A través de la pàgina web www.benvingutsapages.cat es poden planificar les visites per territori o bé per producte i escollir qualsevol de les propostes de les granges i pagesos inscrites sense necessitat de fer reserva prèvia. Aquest any s'incorpora com a novetat l'opció de cercar pagesos que tenen produccions ecològiques. L'oferta de productes de proximitat i de temporada d'horta, fruita, verdura, làctics, carn, peix, oli, mel i cereals, entre d'altres, és molt complerta. L'experiència ha obtingut fins ara una magnífica acollida per part del públic, que puntua les visites amb una nota mitjana que supera el 9.

Rutes de cap de setmana

També es podran consultar les rutes de cap de setmana que es trobaran arreu del territori català i que són Costa Brava, Paisatges Barcelona, Costa Barcelona, Costa Daurada, Terres de l'Ebre, Terres de Lleida i Pirineus. Com a novetat, en aquesta edició, es mantindran durant tot l'any i permetran viure l'experiència Benvinguts a Pagès més enllà del cap de setmana de l'1 i 2 de juny. Els itineraris cobreixen diferents comarques i són de temàtica diferent depenent de cada territori en què s'inclouen productors, restaurants, allotjaments, activitats i altres visites d'interès turístic.

Xifres a tot el país

El cap de setmana de Benvinguts a Pagès comptarà amb la participació de 200 granges i explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres de Catalunya. L'experiència es complementa amb la participació de més de 130 restaurants, que ofereixen el menú Benvinguts a Pagès amb productes de temporada i de proximitat, i les estades a més de 200 allotjaments rurals. Finalment, durant el primer cap de setmana de juny també es programen més d'un centenar d'activitats complementàries (fires gastronòmiques, visites guiades, col·loquis, concerts, passejades i exposicions, entre d'altres).

Aposta per redescobrir el territori

El cap de setmana de portes obertes al món de la pagesia catalana ajuda a desestacionalitzar el turisme arreu del principat i esdevé una oportunitat per redescobrir el territori. Aquest mes de juny celebrarà la quarta edició  consolidant-se com una proposta lúdica i de país que difon el món rural, posa en valor el sector primari i dóna a conèixer l'origen dels productes agroalimentaris que es produeixen a Catalunya.

Iniciativa que suma

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i del departament d'Empresa i Coneixement, a través de l'Agència Catalana de Turisme. Hi col·laboren la Fundació Alícia, Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme així com nombroses entitats i associacions del sector d'arreu de Catalunya.