Ampans i les entitats de la discapacitat s'han tornat a manifestar a Barcelona

Reclamen solucions a les administracions davant la greu situació que pateix el sector

Manifestació d'entitats de la discapacitat a Barcelona
Manifestació d'entitats de la discapacitat a Barcelona | Ampans
Redacció
21 de maig del 2019
Actualitzat a les 22:03h
Les entitats del sector de la discapacitat han tornat a sortir als carrers de Barcelona per exigir solucions definitives a la greu situació econòmica que arrosseguen des de fa més de 10 anys, amb la congelació de partides i la no creació de places. La concentració, convocada per AEES Dincat, ha tingut lloc davant del departament de Treball, Afers Socials i Famílies i ha aplegat 4.000 persones d'arreu de Catalunya, 200 de les quals d'Ampans.

El passat 11 d'abril ja hi va haver una mobilització del sector a Barcelona. Amb els lemes "10 anys congelats" i "Amb la meva feina no s'hi juga" van posar de manifest les conseqüències de la crisi i les retallades des de fa més de 10 anys, denunciant que se sentien oblidats i ignorats per les administracions públiques. Aquesta vegada les entitats asseguren que se senten escoltats per part de la Generalitat però que la situació és molt greu i calen compromisos immediats i solucions urgents. També denuncien que el govern central no destina els recursos suficients a Catalunya per cobrir les necessitats del model d'inserció laboral de les persones amb discapacitat.

I és que les entitats del sector de la discapacitat intel·lectual han hagut de fer front a una disminució de les tarifes públiques dels serveis residencials d'entre el 3 i el 25% i la congelació en altres serveis, així com els salaris dels professionals que no pugen des de fa més de 10 anys. A més, durant aquest temps, les entitats han hagut d'assumir un increment de costos de més del 10% en les despeses generals d'aquests serveis. Aquesta precarietat en el finançament afecta la creació de noves places. A data d'avui, Ampans té una llista que supera el centenar de persones que estan a l'espera d'accedir a una plaça de serveis residencials, algunes en situació d'emergència social.

A tot aquest panorama, des del gener passat s'hi suma l'increment del Salari Mínim (SMI), que és una mesura que les entitats del sector veuen molt positiva per l'avenç social que significa, però difícilment assumible per la majoria de Centres Especials de Treball, si no hi ha la dotació pressupostària necessària des de les administracions públiques.

AEES Dincat assegura que hi ha marge per trobar solucions i per arribar a acords a curt termini que permetin trobar solucions conjuntes de futur. Per això asseguren que continuaran denunciant aquesta situació, que afecta les persones més vulnerables. 
Arxivat a