Els arquitectes que van captivar el govern rus amb el seu projecte de pisos mòbils seran dijous a Manresa

Entre ells hi ha el jove manresà Albert Agúndez

Els arquitetces de Sidereal presentaran el seu projecte dijous a Manresa
Els arquitetces de Sidereal presentaran el seu projecte dijous a Manresa | Sidereal
21 de maig del 2019
Actualitzat el 22 de maig a les 8:35h
La sala d'actes de la Casa Lluvià rebrà la visita, aquest dijous, 23 de maig, dels cinc arquitectes que fa poc més de dos mesos van guanyar el concurs d'urbanisme Dom Competition, impulsat pel Ministeri de l'Habitatge i la Construcció del govern de Rússia. Creadors de l'estudi d'arquitectura Sidereal, els vencedors del certamen són molt joves i han nascut i crescut a la Catalunya Central. Un d'ells, Albert Agúndez, és manresà.

El projecte que van presentar al país eurasiàtic porta per nom 3,60X3,60 i incorpora la idea de la cuina com a centre de l'activitat familiar del dia a dia, que posa en relació la resta d'espais. I és que actualment, el lloc on s'elabora el menjar ja no és un element que queda exempt de la resta, sinó que més aviat és l'espai que articula i permet la relació amb la resta de l'habitatge. En aquest sentit, si bé la cuina  abans acostumava a situar-se en una estança tancada, ara cada cop es concep en un espai més obert. Agafant, doncs, aquest fet -que ha anat canviant en relació al pas del temps i pel que fa als costums de la gent- i tenint en compte que la vida canvia cada cop més de pressa, els cinc engendradors del projecte van idear un habitatge que permetés una distribució de la llar al gust del consumidor (o més aviat, de l'inquilí).

La proposta, doncs, parteix d'una peça base de 3,60x3,60 metres. Aquestes dimensions es repeteixen formant una malla, que genera una successió d'espais que fàcilment es relacionaran entre ells, evitant els espais residuals com els passadissos infinits o els culs de sac. Aquesta concepció modular i movible de l'habitatge dels cinc joves catalans, va ser el que va convèncer el jurat del certamen rus a proclamar-los guanyadors, imposant-se a dos-cents projectes més.

Amb la voluntat de donar a conèixer la seva prometedora proposta i de fer-la extensiva a tota la ciutadania, els membres de Sidereal (que són Albert Agúndez, Miquel Arias, Guillem Bigas, Guillem Canudas i Xavi Martin) seran a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Manresa (a la Casa Lluvià) aquest dijous, 23 de maig, a dos quarts de vuit del vespre.