Eleccions Municipals 2019

Manresa En Comú promourà les «15 mesures cap a l'Economia Social i Solidària als municipis»

per Redacció, 20 de maig de 2019 a les 16:19 |
Ana Querol i Xavier Rubio | MEC
Manresa en Comú es compromet a promoure i desenvolupar les "15 mesures cap a l'Economia Social i Solidària als municipis" que la XES adreça a les candidatures i les administracions locals. Segons Querol "la nostra candidatura posa en el centre la democràcia econòmica local, la necessitat d'unes pràctiques econòmiques transformadores que reverteixin la precarietat i que posin en el centre la vida i les necessitats de les persones".

Segons Ana Querol "la ciutat i el seu Ajuntament, han de fer seves les 15 mesures de la XES, atès que l'Economia Social i Solidària (ESS) la fa la ciutadania organitzada i, l'administració el que ha de fer és promoure-la i enfortir-la". Així Manresa en Comú, per desenvolupar-les, ha agrupat les 15 mesures en dues grans actuacions i dos projectes concrets, per fer-les efectives des de l'Ajuntament.


Per una banda, acordar una estratègia de ciutat que, des dels nous paradigmes de la concertació público-cooperativa-comunitària, s'orienti a la transició democràtica, ecològica i feminista de l'economia. Es comptarà, per diagnosticar, elaborar i desenvolupar l'actuació, amb els instruments ja existents (Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central) així com amb d'altres actors sòcio-econòmics susceptibles d'aportar i de ser polinitzats, com moviments socials, ambientals, veïnals i sindicals.

Per l'altra, desenvolupar un pla d'impuls de l'ESS dins de l'Ajuntament, on la política municipal contribueixi directament mitjançant la compra i contractació, com elements tractors rellevants. Així l'Ajuntament de Manresa ha de tenir un pla de transició que, progressivament, deixi de treballar amb la banca tradicional especuladora, per fer-ho amb les finances ètiques i cooperatives; igualment amb el consum d'energia, telefonia i altres serveis fonamentals, tal com ja estan fent tants ajuntaments de grans a petits, per tant no només Barcelona.

En aquest sentit l'Ajuntament, pot tornar a tenir el paper promotor que va tenir en els mandats del 2003 al 2011 on, entre d'altres, ja va desenvolupar un Pla de dinamització de l'Economia Cooperativa (2010). 

En especial, Manresa En Comú veu dos projectes concrets i immediats, per enfortir, a partir d'allò ja existent.


Reforçar el treball de l'Escola Agrària i l'Associació l'Era (i projectes com Lluerna, d'assessorament agroecològic) com línia concreta d'impuls de la transició d'un model d'agricultura capitalista i alimentació globalitzada, cap a la sobirania alimentària, des de la revalorització dels criteris socials, ambientals i de proximitat. I, en l'àmbit del consum responsable, accelerar l'inici d'activitat del supermercat cooperatiu.

Incloure l'Economia Social i Solidària, de forma significativa i transversal, en els Graus Universitaris i altres, de la UManresa (Universitat Central de Catalunya), i en la mesura possible. Així calen programes formatius de capacitació tècnica i administrativa (gestió econòmica, financera, comercial, laboral), de capacitació societària (governança democràtica, resolució de conflictes…) i una educació en valors i pràctiques cooperatives .La sensibilització i la formació en aquests àmbits i característiques cal fer-la extensiva també al personal tècnic i polític municipal. 

Per Ana Querol, "l'economia social i solidària és un exemple pràctic de com, tant ciutadania com l'administració, podem fer política pública conjuntament i, així, donar resposta a necessitats bàsiques com l'habitatge, l'alimentació, l'educació, les finances, la cultura. Manresa té bagatge per ser una més ciutat cooperativa i Manresa En Comú ens hi comprometem signant les 15 mesures de la XES".

 

Participació