MoiàFutur

L'Ajuntament de Moià es queda el pàrquing del CAP i la caserna de MoiàFutur per un 15% del seu valor

El consistori ha presentat les úniques ofertes per a aquests dos equipaments en el concurs de creditors que liquida la societat municipal

per Redacció , 20 de maig de 2019 a les 15:31 |
Antiga caserna de la Guàrdia Civil de Moià | CiC Moià
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'administrador concursal del concurs de creditors de l'empresa municipal MoiàFutur ha comunicat que només existeix una oferta per cada equipament a concurs, presentada per l'Ajuntament de Moià, que en el cas de l'aparcament soterrat és de 195.000 euros (sobre una taxació de l'actiu de 1.576.070 euros) i en el cas de l'edifici d'habitatges de l'antiga Caserna és de 100.125 euros (sobre una taxació de l'actiu de 374.094 euros). Entre tots dos, l'oferta de l'Ajuntament és d'un 15% sobre el valor de taxació.

Amb la liquidació de la societat MoiàFutur, el municipi no haurà de fer front als préstecs amb Caixa Catalunya, interessos de demora i a possibles responsabilitats (2.200.000euros aproximadament) i recupera dos actius molt importants per al futur del municipi a un preu molt avantatjós (295.125 euros).


La culminació d'aquesta gestió arrenca a 2011 amb la formació del nou consistori d'aramoià, després d'una llarga etapa del govern de CiU de Josep Montràs. En aquell moment el deute total de la societat municipal MoiàFutur era de 5.800.000 euros. Donada la impossibilitat de fer front al deute acumulat, la societat municipal va presentar un concurs de creditors.

La declaració del concurs de creditors va suposar l'aprovació d'un conveni mitjançant el qual s'establia un calendari de pagaments a deu anys per tal de retornar el deute. Durant els primers quatre anys, la societat va poder fer front a les quotes del conveni perquè aquestes tenien un import de 27.606 euros, tot i que després augmentaven exponencialment fins arribar als 855.814 euros del darrer any. En aquest període es va treballar fent prospeccions de mercat per aconseguir la viabilitat econòmica de la societat mitjançant la venda o la rendibilització dels actius. 


La situació de crisi econòmica i el fet de comptar amb uns equipaments sense finalitzar o en estat ruïnós no van ajudar a trobar una sortida viable a la societat, però va ser la resolució de la Comissió Territorial d'Urbanisme, de 31 de gener de 2018, denegant la modificació puntual que havia de permetre el canvi d'ús de la primera planta soterrani del pàrquing del CAP per admetre l'ús comercial, la que va determinar la inviabilitat de la societat.  

Aquesta resolució de la Comissió Territorial d'Urbanisme va avortar definitivament la possibilitat d'explotació comercial del soterrani de la plaça del CAP, solució que la societat havia proposat en el conveni de creditors per reactivar econòmicament la societat, i va obligar a l'Ajuntament a demanar la liquidació de la societat, davant la impossibilitat total de fer front als pròxims venciments del deute fixats en el conveni.

Davant d'aquests fets el jutge, a finals de 2018, va manar a l'administrador concursal la liquidació dels actius de la societat i li va donar un termini de tres mesos per trobar ofertes per la compra dels actius (aparcament soterrat i edifici d'habitatges de l'antiga Caserna de la Guardia Civil) mitjançant oferta en sobre tancat. 

A primers d'abril l'Ajuntament va presentar una oferta per cadascun dels actius i, un cop esgotat el termini imposat pel jutge, l'administrador concursal ha comunicat que només existeix una oferta per cada equipament, presentada per l'Ajuntament de Moià, que en el cas de l'aparcament soterrat és de 195.000 euros (sobre una taxació de l'actiu de 1.576.070 euros) i en el cas de l'edifici d'habitatges de l'antiga Caserna és de 100.125 euros (sobre una taxació de l'actiu de 374.094 euros).

Per tant, després de 8 anys el capítol de la Societat municipal Moià Futur S.A. es tanca amb un balanç positiu tenint en compte la difícil situació de partida; l'Ajuntament ha aconseguit evitar fer front als pagaments al Ministerio derivats de la venda de la Caserna, dels pagaments derivats del préstec amb Caixa Catalunya, interessos de demora i a possibles responsabilitats, i a més, recupera dos actius molt importants pel futur del municipi a un preu molt avantatjós (295.125 euros).

 

Participació