Agrocat amplia la seva planta de fabricació de pinsos a Sant Fruitós

Amb una inversió de 10 milions d'euros, la cooperativa produeix pinso per a 600 granges de Catalunya

Presentació de l'amplicació de la planta 9 d'Agrocat
Presentació de l'amplicació de la planta 9 d'Agrocat | Roger Torruella
Redacció
20 de maig del 2019
Actualitzat a les 10:10h
L'Agropecuària Catalana SCCL, Agrocat, ha inaugurat aquest dissabte 18 de maig l'ampliació de la planta de fabricació de pinsos, situada a Sant Fruitós de Bages. Amb una inversió de 10 milions d'euros, la planta permet fabricar més de 250.000 tones anuals de pinso que se subministren a uns 2.000 punts de descàrrega de 600 granges del Bages, l'Alt Urgell, l'Anoia, la Cerdanya, el Gironès, la Noguera, Osona, el Solsonès, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha presidit aquest dissabte la inauguració de l'ampliació en un acte on hi han participat un miler de persones vinculades a la cooperativa.

Amb aquesta important actuació, Agrocat disposa d'una planta versàtil i eficient que permet donar servei a la demanda del centenar d'empreses familiars, que formen part de la cooperativa. A més d'ampliar la capacitat de producció, la planta permet, entre d'altres, augmentar l'emmagatzematge de matèries primeres i la capacitat de granulació i multiplicar per cinc l'emmagatzematge de granel de pinso.

A més d’augmentar la producció, la planta també incorpora més controls de qualitat. Gràcies a un sistema NIR online que ha desenvolupat Agrocat, conjuntament amb dos partners, es fa una anàlisi del pinso en el mateix moment que es produeix. L'any 2018, la planta de Sant Fruitós de Bages va fer més d'un milió d'anàlisis de producte.

Les previsions d'Agrocat són que amb aquesta ampliació es pugui assumir la demanda per un període mínim d'uns 5 anys. En els darrers exercicis, la producció de pinsos de la cooperativa ha crescut entre un 4% i un 9% anual. La demanda havia provocat que Agropecuària Catalana hagués hagut de produir en 5 plantes externes, fet que generava un notable esforç econòmic i logístic.

Una cooperativa al servei d’empreses agràries familiars

Agrocat és una cooperativa agropecuària que va néixer l'any 1983 a Sant Fruitós de Bages, fruit de la voluntat d'un grup de ramaders de les comarques de la Catalunya Central de proveir-se de pinso i serveis per a les seves explotacions ramaderes.

Actualment ocupa una posició rellevant en la indústria agropecuària de la Catalunya Central, dinamitzant un model de negoci fonamentat en explotacions arrelades a la terra i produint aliments de qualitat de forma competitiva. A diferència d’altres empreses del sector d'estructura verticalitzada, Agrocat és una cooperativa orientada a millorar la competitivitat dels seus socis agregant volum a les operacions de compra i venda, invertint en R + D, diversificant riscos i arribant a acords per produir aliments de més valor afegit.

L'exercici 2018 es va tancar amb una facturació de 124 milions d'euros i un flux de fons de 2,75 milions d'euros, que la cooperativa està obligada a revertir en la seva activitat. El Bages (46,2%) va liderar el volum de negoci per comarques. La segueixen Osona (16,5%), el Solsonès (9%), el Vallès Occidental (8,1%), Vallès Oriental (6,6%), la Noguera (2,8%) i altres zones del territori (11%).