Manresa En Comú proposa «els 10 punts dels Comuns» en la lluita contra l'emergència climàtica

El candidat a les europees per En Comú Podem, Ernest Urtasun, acompanya Ana Querol en la presentació dels punts sobre medi ambient per a Manresa

Ana Querol i Ernest Urtasun, al centre, durant l'acte de Manresa En Comú
Ana Querol i Ernest Urtasun, al centre, durant l'acte de Manresa En Comú | MEC
Redacció
18 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:32h
La cap de llista de Manresa En Comú, Ana Querol, acompanyada d'Ernest Urtasun, candidat de En Comú Podem a les eleccions europees, han visitat aquest divendres la fira, l'ExpoBages i la carpa instal·lada pels comuns a la plana de l'Om. A la carpa Urtasun ha expressat el seu suport a l'Ana Querol i a Manresa En Comú, perquè "és la vertadera confluència de l'esquerra a Manresa i el vot útil del canvi a la ciutat". 

Per a Querol "les ciutats són vitals" en la transició ecològica, energètica i socioeconòmica "que s'ha de dur a terme", ja que són les mateixes ciutats, per la contaminació que generen, "les responsables directes o indirectes de l'emergència climàtica".

Querol considera que el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima de Manresa "queda bé sobre el paper" però –referint-se al govern municipal-, "no ha fet pràcticament res del que s'hi proposa" i està mancat "d'ambició". Com a exemple, afirma, no s'ha complert "ni una" de les accions en mobilitat sostenible 

Per a Querol, Manresa podria, "si hi posem la determinació política", ser "ciutat referent" per a una transició ecològica "justa". Una Manresa on el "verd guanyi a la contaminació" i que se sumi a la batalla global contra el canvi climàtic com ja estan fent altres ciutats. 

Per la seva part, Urtasun ha destacat la urgència per marcar fites significatives com la reducció del 55% d'emissions contaminants de la Unió Europea l'any 2030, per arribar al 2050 a una economia descarbonitzada i complir els acords de París i, en el paper que han de tenir els ajuntaments en la lluita climàtica, ha ressaltat les mesures que ja pren Barcelona.

Querol s'ha mostrat decidida a construir un govern d'esquerres, feminista i ecologista a l'Ajuntament, que "prengui mesures valentes per guanyar a la contaminació, sumant-se a la a la batalla global contra el canvi climàtic".

Els 10 punts dels comuns per una Manresa Verda i sostenible

1. Crear la Oficina contra la pobresa energètica "per donar resposta a la problemàtica de l'accés als subministraments de les persones i famílies més vulnerables". 

2. Augmentar les instal·lacions fotovoltaiques als equipaments municipals i que totes les noves construccions siguin d' emissió 0.

3. Impulsar un pla de rehabilitació d'edificis per millorar els seus aïllaments i l'eficiència energètica.

4. Contractar tota l' energia d'origen renovable a través de cooperatives del sector energètic i aplicar clàusules ambientals en la contractació municipal, estudiant la viabilitat a mig termini d'una empresa pública d'energia, pròpia o mancomunada.

5. Facilitar la mobilitat sostenible amb més carrils bici, voreres ombrejades, més zones pacificades al trànsit i prioritzant l'espai públic per al gaudi i el joc.

6. Dur a terme des de l'ajuntament la compra agregada d'energia verda per a empreses i comerços així com polítiques fiscals avantatjoses per les empreses ambientalment responsables. 

7. Promoure la mobilitat sostenible entre el personal municipal, especialment amb bicicletes elèctriques, i renovar la flota dels vehicles municipals.

8. Promoure la producció agroecològica i el consum de proximitat.

9. Programes de prevenció de residus municipals i forment del reciclatge i la reutilització.

10. Fer de Manresa un referent en Energies renovables.