Prop de 1.800 alumnes de primària interpretaran «A de Brossa» la setmana que ve al Kursaal

En la tretzena edició de Cantània hi haurà set sessions de la cantata, des de dilluns fins divendres, a la sala gran del Kursaal

El projecte Cantània tornarà al Kursaal la propera setmana
El projecte Cantània tornarà al Kursaal la propera setmana | MEES
Redacció
17 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:19h
Gairebé 1.800 nens i nenes de cicle de Mitjà i Superior de Primària de 45 escoles de la comarca del Bages (14 de Manresa, 31 de la resta del Bages), 3 del Moianès, 1 de l'Anoia, 2 del Berguedà i 1 del Vallès Occidental participaran aquesta propera setmana, de dilluns a divendres, en els 7 concerts d'‘A de Brossa', la cantata amb composició musical d'Eduard Iniesta i amb dramatúrgia de Marta Gil, a partir de poemes de Joan Brossa, que forma part del projecte Cantània d'enguany i que ja fa 30 anys que promou L'Auditori de Barcelona. Les sessions seran de dilluns a dimecres, a les 20h, i dijous i divendres, a les 17.30h i a les 21h.

Aquesta és la tretzena edició de Cantània a Manresa, un projecte que ha anat creixent cada curs. Si l'any passat es va batre el rècord de participació, amb 1.837 nens i nenes de 51 escoles, enguany, amb poemes de Joan Brossa, es manté una xifra semblant de participació amb un total de 1.791 nens i nenes, i 52 escoles.

Cantània és una activitat adreçada a l'alumnat de segon i tercer cicle de Primària. Per a poder-hi participar, el seu professorat de música assisteix a tres jornades de treball a partir de les quals va preparant el repertori amb els nens que faran els concerts. Cada escola té el disc per poder treballar sobre les parts instrumentals des de 6 mesos abans dels concerts. Cada any s'estrena una cantata per a instrumentistes i gran cor.

A ‘A de Brossa', la Blanca i la Bruna s'endinsen en l'univers del poeta Joan Brossa a través dels objectes i els textos trobats en uns arxius foscos, a les catacumbes d'una biblioteca nacional. Tancades durant un cap de setmana sencer, la Blanca i la Bruna viatgen al món brossià de la màgia, del joc i de les paraules. Gràcies a unes ulleres molt especials que es troben, experimenten una nova mirada cap a elles mateixes i cap a la vida. Són les ulleres de la mirada poètica. 

Joan Brossa, el poeta plàstic més important de les lletres catalanes del segle vint, ens va deixar una obra valuosíssima, que abastava tots els gèneres –la literatura, el cinema, l'escultura, la pintura, el grafisme, el teatre, etc.–, sense abandonar mai la poesia. «La poesia és en totes les coses, com l'electricitat», deia. La poesia de Brossa, essencial i complexa, ens convida a despertar la nostra mirada a la recerca de la bellesa, el joc i l'esperit crític en tot el que ens envolta. Esteu preparats per aquest despertar?

El projecte Cantània

Cantània és una activitat amb diferents fases d'actuació: sessions de formació amb el professorat, treball del professorat a la seva aula i concerts finals interpretats per l'alumnat inscrit. Durant tot el curs escolar es treballa tant des de l'organització com des de l'escola. L'objectiu és organitzar un acte per als alumnes que, per les característiques globals pensades exclusivament per a ells, per la qualitat i per la implicació personal i col·lectiva en l'acte, es converteixi en una vivència musical important i inoblidable per a tots.

Aquesta cantata serà cantada per 50.000 nens de 4t, 5è i 6è d'Educació Primària durant els mesos de maig i juny de 2019 a L'Auditori de Barcelona, El Vendrell, Figueres, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Sant Cugat del Vallès, Vic, Vilafranca del Penedès, Burgos, Parla, Saragossa, Valladolid, Guimarães (Portugal).

Cantània és un dels 5 projectes educatius del Teatre Kursaal de Manresa, que s'ofereixen a escolars des de 2 anys (P2) i fins a 4t d'ESO. El Servei Educatiu compta amb el suport d'ICL Iberia.