Gemma Lienas i Núria Beitia parlaran dijous a Manresa d'instint maternal i valors de la vida

L'acte, obert a tothom, tindrà lloc a les 7 de la tarda a la biblioteca Ateneu Les Bases i girarà entorn el llibre "El fil invisible"

Gemma Lienas
Gemma Lienas | Esteve Plantada
Redacció
15 de maig del 2019
Actualitzat el 16 de maig a les 0:01h
Aquest dijous, la guanyadora del Premi BBVA Sant Joan 2018, Gemma Lienas, juntament amb la psicòloga Núria Beitia, faran una tertúlia a partir del llibre de Lienas El fil invisible en una acte gratuït i obert a tothom que tindrà lloc a les 7 de la tarda a la biblioteca de l'Ateneu Les Bases (Cintaires 30 – 32)

La tertúlia es fa en el marc del cicle de conferències Avui també és Sant Joan. La literatura eina de valors  que es realitzen a les biblioteques públiques catalanes i que combinen la creació literària reconeguda, en aquest cas dels darrers guardonats del Premi BBVA Sant Joan, i valors que formen part de l'actualitat social i que generen un constant debat sobre com s'han d'interpretar els fets i emocions de l'existència.

Escriptores i escriptors guardonats i psicòlogues prenen de referència les respectives obres guardonades en els darrers set anys per tractar valors i emocions universals. En aquest cas Lienas i Beitia conversaran sobre l'instint maternal i la priorització dels valors de la vida.

Avui també és Sant Joan és un projecte de la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb el suport de de BBVA CX i la col·laboració de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, d'Edicions 62, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

El fil invisible, de Gemma Lienas

Els dubtes corsequen la Júlia: s'estima de debò el seu marit?, està disposada a ser mare?, enllestirà a temps el guió que està escrivint sobre el veritable paper de la científica Rosalind Franklin en el descobriment de la doble hèlix de l'ADN?

Per fugir de tantes incerteses, accepta la invitació de la seva família francesa i se'n va a passar el mes d'agost a l'illa de Batz, a la costa bretona.

Gràcies a la capacitat d'observació de la Júlia, que capta un detall enigmàtic en unes fotografies antigues, que es remunten a la Segona Guerra Mundial, el que havien de ser unes vacances familiars aviat es converteixen en uns dies d'investigació sobre els seus orígens i la seva identitat. Amb El fil invisible Gemma Lienas brinda la història d'una dona que troba en el passat les respostes al seu futur. Una novel·la actual i amb doble trama que ha merescut el 38è Premi BBVA Sant Joan.

Sobre l'autora

Gemma Lienas (Barcelona, 1951) és escriptora i conferenciant. Ha estat membre del lobby de Dones de Catalunya, membre fundadora de Dones en Xarxa, membre del Consell de participació del Memorial Democràtic de Catalunya (2009-2010) i membre fundadora de Feministes de Catalunya. Té publicats més de 80 títols per a públic infantil, juvenil, i, sobretot, adult.

L'any 2010 va rebre, pel seu paper a la literatura catalana de finals del segle vint i inicis del vint-i-u i per la seva lluita feminista, la medalla Francesc Macià al Treball de la Generalitat de Catalunya. La seva obra ha estat traduïda a l'alemany, brasiler, eslovac, francès, gallec, italià, portuguès, serbocroat, basc, xinès i grec.

En el passat va ser diputada al parlament de Catalunya (onzena legislatura, 2015-2017), directora d'edicions a diverses editorials (1982-1998), professora en dos postgraus a la Universitat de Barcelona (1989-2002), professora de llengua i literatura a batxillerat 1979-1982) i professora en una escola per a nens i nens amb necessitats educatives especials (1972-1978).

També ha col·laborat amb diferents mitjans de comunicació: en premsa escrita (El Punt Diari, El Periódico, El País), ràdio (Catalunya Ràdio, Catalunya Cultura, Com Ràdio, Ràdio 4, La Ser) i TV (8TV).

Sobre la psicòloga

Núria Beitia, Barcelona (desembre de 1962). Psicòloga, mare i mestressa de casa. Magistra Estudis de les Dones per Duoda (Centre de Recerca en Estudis de les Dones de la Universitat de Barcelona), postgraduada en Mediació i Resolució de conflictes (Ramon Llull) i en La Pràctica de la relació (UB). Fa més de vint anys que imparteix tallers sobre sexualitat, salut menstrual, preparació a la maternitat i paternitat, criança, creixement personal i feminisme.

Sobre el Premi BBVA Sant Joan

El Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, instituït per Caixa Sabadell l'any 1981,  té per objectiu fomentar l'escriptura i la lectura en català. El guardó és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària, inèdites i escrites originalment en llengua catalana. Edicions 62 és l'encarregada de fer l'edició comercial de les obres guanyadores.