L'urbanisme i la contaminació dels rius: les grans problemàtiques del Moianès

Consulta quines són les temàtiques que marcaran la campanya a la comarca de cara a les eleccions del 26 de maig

Activista ecologista prenent mostres del riu Calders per denunciar-ne la contaminació.
Activista ecologista prenent mostres del riu Calders per denunciar-ne la contaminació. | ACN
NacióDigital
15 de maig del 2019
Actualitzat el 16 de maig a les 8:25h
 
El problema urbanístic de Moià, amb una gran quantitat de cases i indústries que estan fora de normativa o del que estableix el POUM, és el principal problema del Moianès, i que afecta no només als veïns de Moià, sinó també a gent dels altres pobles que treballa en aquest municipi.

Els tres polígons industrials, fets fa entre deu i trenta anys, arrosseguen nombroses irregularitats d'origen que impedeixen que les fàbriques que hi ha puguin ampliar les naus o l'espai per a càrrega i descàrrega i aparcament de camions, cosa que ha provocat que alguna empresa important de la comarca, com l'alimentària Sosa, hagi establert la nova planta de producció a Navarcles (Bages), davant la impossibilitat de regularitzar i ampliar la que té a Moià.

El mateix passa en dos dels tres sectors de la urbanització de Montví i en cases que es van construir o ampliar dins de la trama urbana de Moià. L'aprovació d'un nou POUM s'ha tornat a encallar, tot i que algunes de les zones afectades podrien regularitzar-se per mitjà de plans parcials. L'índex d'atur del Moianès és baix comparat amb la mitjana de Catalunya, un 8,18%, però, si les empreses marxen cap a comarques veïnes o no poden ampliar les instal·lacions, acabarà afectant negativament.

La segona problemàtica del Moianès és l'ambiental, degut la contaminació de la riera de la Tosca, que després passa a ser el riu Calders. Una problemàtica que afecta cinc municipis de la comarca i que està en vies de solució amb més controls sobre abocaments industrials i ramaders i, sobretot, amb la construcció de la nova depuradora de Moià. Ja s'ha aprovat el projecte inicial d’obres, i es creu que a mitjans del nou mandat la depuradora estarà ja operativa.

Insuficiència de Mossos

La tercera qüestió és la de seguretat, que ha millorat amb la comissaria comarcal de Mossos d'Esquadra, inaugurada fa deu mesos. Tot i això, el nombre d'agents no és suficient per la dràstica reducció de la plantilla de la Policia Municipal de Moià i el fet que dels altres municipis només hi hagi guàrdia municipal a Calders

Les nits que no hi ha cotxe patrulla de mossos al Moianès, quan se'ls truca, han de venir des de Manresa, Vic o Caldes de Montbui, i als polígons industrials i algunes urbanitzacions, s'han donat increments de robatoris.

Per tornar a la notícia principal, amb tots els enllaços a les 42 comarques i les 10 problemàtiques, pots clicar aquí.
Les problemàtiques que marquen la campanya electoral a cada comarca
  
Arxivat a