El tercer Bioblitz de Montserrat-Coll de Can Maçana tindrà nou itineraris de dia i de nit

L'Espai Natura de la muntanya de Montserrat acollirà la tercera edició d'aquesta activitat de ciència ciutadana i descoberta de la natura amb científics especialistes

L'Espai Natura acollirà el tercer Bioblitz de Montserrat-Coll de Can Maçana
L'Espai Natura acollirà el tercer Bioblitz de Montserrat-Coll de Can Maçana | FC-LP
Redacció
15 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:05h
El dissabte 18 de maig de 9 a 14 h i de 18 a 22.30 h, Montserrat-Coll de Can Maçana es convertirà en la capital dels amants dels animals, les plantes i els líquens amb la tercera jornada gratuïta de prospecció biològica, internacionalment coneguda com a Bioblitz, organitzada per la Fundació Catalunya La Pedrera.

En aquesta tercera edició hi haurà nou itineraris diferents d'unes dues hores cadascun, diürns i nocturns i s'afegeix, com a novetat, una descoberta de rèptils. Concretament els diferents itineraris són sobre la vegetació; els líquens; les papallones i d'altres insectes; els ocells; els mamífers; els rèptils; els rat-penats i les papallones nocturnes.

Aquesta activitat de ciència ciutadana i descoberta de la natura permet descobrir i aprendre sobre la biodiversitat de la mà de científics especialistes. Els voluntaris (aficionats o ciutadans sense coneixements previs) identificaran tots els organismes vius que es troben en una àrea determinada, tot aprenent sobre les tècniques d'estudis científics de camp.

Les dades obtingudes es compartiran entre els participants, seran utilitzades per a la gestió de l'Espai Natura i s'introduiran a la base de dades Natusfera (base de dades de biodiversitat internacional de codi obert).

Els experts que acompanyaran la cerca i identificació de la flora i la fauna són: César Gutiérrez (vegetació); Maria José Chesa (líquens); Miguel Àngel Jimenez (papallones), Marta Goula i Sergi Gago (insectes); Antoni Carulla (ocells); Christian Luque (mamífers); Guillem Giner (rèptils); Jaume Soler (rat-penats), i Jordi Dantart (papallones nocturnes).

Durant la jornada es presentarà el llibre Els heteròpters de Catalunya, a càrrec de Marta Goula, una de les seves autores.

Amb aquesta activitat, la Fundació Catalunya La Pedrera treballa per la preservació del patrimoni natural així com per la sensibilització i l'educació ambiental. Al mateix temps, la jornada de prospecció biològica permet conservar i millorar la biodiversitat i el paisatge.