L'ANC insta les candidatures «demòcrates» de Manresa a assumir el mandat de l'1-O

L'assemblea els dirigeix una carta oberta

Eudald Camprubí, president de l'ANC Manresa, en una imatge d'arxiu
Eudald Camprubí, president de l'ANC Manresa, en una imatge d'arxiu | AFT
Redacció
14 de maig del 2019
Actualitzat el 15 de maig a les 12:41h
L'ANC Manresa ha fet pública una carta oberta a tots els candidats i candidates que concorren a les eleccions municipals de Manresa en que demana a tots els parttits "demòcrates" que assumeixin el mandat de l'1 d'octubre de 2017 i trobin "fórmules organitzatives que dibuixin aquell esperit".

Carta oberta a tots els candidats i candidates demòcrates a les eleccions municipals de Manresa

Si l'any 2015, just després de les eleccions municipals, ens haguessin dit que a l'octubre de l'any 2017, institucions, ciutadania i societat civil, junts, organitzarien un referèndum d'autodeterminació, ens hagués estat molt difícil de creure.

Si a més ens haguessin dit que el preu pagat per exercir la democràcia, seria de més d'un miler de ferits, centenars de represaliats i represaliades, i preses i presos polítics i exiliats, senzillament no ens ho haguéssim cregut.

L'1 d'octubre del 2017, a Manresa, 25.424 ciutadans i ciutadanes van votar en el Referèndum d'autodeterminació, assumint el repte de la democràcia, autoorganitzant-se per obrir les escoles i exercint el dret universal a opinar. La ciutadania organitzada, conjuntament amb l'administració, va ser capaç de plantar cara a les prohibicions de jutges i jutgesses i col·lectivament, va negar la legitimitat als qui feien de la constitució un tòtem en contra dels drets universals.

Aquell octubre, els manresans i manresanes, van escriure una pàgina de la història, i es van fer hereus de la ciutat que va ser capaç d'impulsar la construcció de la Sèquia en ple segle XIV, es van fer hereus de les treballadores que en ple franquisme van organitzar la primera vaga obrera en pro dels drets laborals, i es van fer hereus de la Manresa de les Bases de Manresa, la primera constitució catalana.

Avui, un any llarg després, ens hem de reconèixer orgullosos d'haver passat de reclamar el "dret a l'autodeterminació" a haver-lo exercit. A Manresa, ens vam autodeterminar, junts, sense demanar d'on venia cadascú, sense demanar a quin partit votava, confiant els uns amb els altres. La democràcia ens va fer lliures.

Ara, a les portes d'unes noves eleccions municipals, en un mandat que esdevindrà crucial per la independència del nostre país, cal que tots els candidats i candidates dels partits demòcrates, assumeixin com a propi el mandat de l'1 d'octubre del 2017, que assumeixin com a propi l'anhel dels més de 25 mil ciutadans i ciutadanes que sense por, assumint riscos, van defensar les escoles i la democràcia, tot convertint-se en una muralla humana, sòlida, solidària, intergeneracional i d'una amplitud ideològica com mai s'havia vist.

Així doncs, emplacem a tots els candidats i candidates a les eleccions municipals de la ciutat, del primer a l'últim, a tenir un compromís públic i ferm, per fer de Manresa punta de llança en la lluita per la consolidació de la democràcia i la República, i que responent a l'exemple d'unitat, fermesa i integritat que va demostrar la ciutadania l'1 d'octubre del 2017, s'obliguin a trobar fórmules organitzatives que dibuixin aquell esperit, on institució i ciutadania organitzada, van superar les prohibicions de l'estat, fent possible allò que només dos anys abans semblava impossible.

Perquè, o serem República, o no serem.


Secretariat ANC Manresa