Carmelo Plaza: «L'Ajuntament ha d'agafar 1.500 vivendes i destinar-les a lloguers socials»

Podem es presenta per primera vegada a Manresa després de l'experiència de Democràcia Municipal el 2015 amb un panorama complicat compartint molta part del pastís electoral amb els comuns i Fem Manresa

Carmelo Plaza, cap de llista de Podem Manresa
Carmelo Plaza, cap de llista de Podem Manresa | Pere Fontanals
15 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a les 15:16h
Carmelo Plaza és el cap de llista de Podem per a les municipals del 26 de maig després que la formació morada hagi viscut diversos canvis en els darrers quatre anys. Té un discurs molt enfocat a la vesant social de l'activitat pública, amb especial fixació en l'habitatge i els desnonaments.

- Quines són les línies mestres del programa de Podem a Manresa?

- Les línies mestres són aplicar les polítiques socials, vinculades al treball, l'educació, l'habitatge, el fet de combatre la pobresa energètica i de garantir vivendes socials.

- Han estudiat mesures concretes per combatre l'allau de pisos buits que hi ha a la ciutat? L'Ajuntament va aprovar possibles sancions als bancs o als grans tenidors que tinguin habitatges buits, per exemple...

- Una cosa és aprovar-ho i l'altra aplicar-ho. El que ha de fer l'Ajuntament en aquest cas és agafar, com a mínim, 1.500 vivendes de les que estan buides i destinar-les a lloguers socials. I en aquest sentit, els serveis socials hi tenen un paper important. Tenim grans professionals que hi treballen, però se'ls ha de dotar de mitjans i d'unes línies bàsiques perquè puguin funcionar. 

- No els tenen, actualment, aquests mitjans?

- El que no és lògic és que el consistori no tingui un protocol per casos molt extrems de gent que està en exclusió social. Això ho dic perquè jo he ajudat moltes persones que de cop i volta s'han quedat al carrer. I quan hem anat a l'Ajuntament per resoldre l'assumpte, ens hem trobat que serveis socials no ens dona ni la mínima solució. I igual passa amb la Policia Local, que tampoc pot reubicar o resoldre el problema d'aquestes persones. 

- Què proposen, vostès?

- Comptar amb un alberg perquè la gent, principalment la que està censada a la ciutat, pugui tenir, durant un temps, un lloc on poder-se reallotjar. I és que actualment no existeix ni això, a Manresa. De la mateixa manera, també posaríem a disposició d'aquestes persones unes vivendes per poder donar resposta a tots aquests problemes.

- Hem de tenir en compte, però, que molts d'aquests habitatges buits no són propietat de l'Ajuntament. Com preveuen gestionar-ho, això?

- Abans de pensar en aquests grans tenidors, el que volem nosaltres és ajudar els petits propietaris.

- En quin sentit?

- Donant-los ajudes i subvencions perquè puguin rehabilitar aquestes vivendes i posar-les a lloguer social. D'altra banda, i si ens centrem en els bancs –que també tenen una gran quantitat de pisos buits–, el que farem és obligar-los a posar els habitatges per a lloguer social.

- Abans parlava de combatre la pobresa energètica, també.

- Sí. És una qüestió en la qual l'Ajuntament s'hi ha d'implicar de manera rotunda. Com diu l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, "ni fred, ni set, ni foscor".

- Com valora la gestió del govern municipal en aquest darrer mandat?

- Se li pot reconèixer una mica l'esforç que ha fet per reduir el dèficit, però hi ha una gran ineficiència i una gran inacció en polítiques socials així com també al voltant de tot allò que fa referència als pensionistes i a les residències per a gent gran. Davant d'això, nosaltres proposem reactivar la Residència Catalunya.

- A banda de les temàtiques més de caire social, hi ha algun altre àmbit que vegin que coixeja?

- Tot el que fa referència al Barri Antic. Està abandonat i deixat de la mà de Déu, i hem de rellançar-lo, rehabilitar-ne els habitatges, intentar impulsar el comerç de proximitat i provar de fer accions com les que s'estan duent a terme a Girona, per exemple, amb la voluntat d'atraure turisme i de dignificar la ciutat. I això passa per parlar amb les associacions de veïns i amb els col·lectius de gent immigrant que hi viu.

- Potenciar el turisme també es preveu en el projecte Manresa 2022. Ho veuen com una oportunitat?

- Sí, pot anar bé.

- Des de les eleccions del 2015 fins ara, dins del cercle de Podem hi ha hagut, com a mínim, un parell de revolucions internes... com està, tot plegat, ara?

- Quan va sorgir Podem l'any 2014, s'hi va integrar gent amb visions polítiques diverses. En el cas de Manresa, va començar a treballar a finals del 2014 i funcionava molt bé. A causa de diversos condicionants, però, des de la direcció general de Podem es va decidir no fer servir la marca de partit per a les municipals del 2015. I és per això que ens hi vam presentar sota el paraigües de Pirates (Democràcia Municipal). Ara sembla ser que hi ha una sèrie de formacions que volen atribuir-se la representació de Podem (com els comuns o els de Fem Manresa). És curiós. No obstant, la gent del nostre partit està unida i va a l'una. 

- Però hi ha gent que va començar amb Podem que ara forma part de la llista dels comuns o de Fem Manresa. El fet que ara hi hagi tres llistes separades, creu que els pot perjudicar a nivell de vots?

- És cert que molts cops hem vist, en les esquerres, aquesta dificultat per intentar presentar un projecte conjunt, però sovint hi ha conceptes que no podem recolzar. A Podem l'han perjudicat les confluències i les coalicions, i això penso que –també a nivell estatal– ho intentarem evitar. El que és molt important és que la gent, quan vagi a votar, vegi la papereta de Podem, perquè si no es crea molta confusió. Hem de clarificar les coses, per sobre de tot. 

- Com creu que afectarà el resultat de les eleccions espanyoles en els comicis municipals?

- Penso que a nivell municipal es vota molt diferent. No crec que influeixi gaire. El que és important és que, tal com estan les coses, la gent voti, i voti partits d'esquerres.