VÍDEO Jordi Pesarrodona porta el nas de pallasso al Suprem

El regidor de Sant Joan de Vilatorrada explica que arran de la famosa fotografia va rebre "moltes amenaces de mort"

Jordi Pesarrodona, al Suprem
Jordi Pesarrodona, al Suprem | ND
NacióDigital
14 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:52h

Undels testimonis més esperats del dia ha estat el de Jordi Pesarrodona, votant de l'1-O a Sant Joan de Vilatorrada i tinent d'alcalde d'aquesta localitat. Tant bon punt començar la seva declaració, Pesarrodona ha dit que coneix els acusats "arran de la repressió". El testimoni, que ha declarat amb l'emblemàtic nas de pallasso damunt la taula, ha explicat la famosa fotografia durant el registre del Departament de Governació el 20-S. "Volia treure transcendència al moment", ha explicat a preguntes de Marina Roig. Arran d'aquell acte, ha explicat que va tenir molts "missatges de suport" i "moltes amenaces de mort". 

Pel que fa a l'1-O, Pesarrodona ha explicat que "no oblidarà mai". "Quan vaig veure les imatges de l'actuació de la Guàrdia Civil al poble del president Puigdemont vaig recordar la meva protesta i vaig saber que vindrien al meu poble, i així va ser", ha relatat. Ha assegurat que va rebre quatre cops de porra a la zona testicular: "El primer cop em va fer molt mal, la resta no tant", ha insistit. El testimoni ha insistit que "l'atac" de la Guàrdia Civil va ser "increïble i innecessari". 

El tinent d'alcalde ha dit que en un primer moment va tenir una conversa cordial amb un cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil i van poder "dialogar", però després els agents van començar a colpejar-los. També ha defensat el caràcter pacífic de la gent de Sant Joan de Vilatorrada, que només volia votar. "La Guàrdia Civil no va aconseguir entrar al col·legi perquè de cop van aturar el dispositiu", ha relatat a preguntes de la Fiscalia. Pesarrodona ha assegurat que l'actitud de la gent era de defensa davant els cops de porra de la Benemèrita. 


"La Guàrdia Civil va atacar els veïns"

Joan Badia, alcalde de Callús, ha declarat com a testimoni per explicar els fets de l'1-O i, concretament, els cops i empentes que va rebre per part de la Guàrdia Civil. "Em vaig dirigir al cap de l'operatiu i li vaig demanar l'autorització per entrar a l'escola. Em va dir que tenia ordres verbals de la jutge i li vaig dir no n'hi havia prou", ha explicat. "Es va girar i li va dir a un agent que atacarien per la dreta", ha afegit. Segons després, li van donar una empenta i va caure al terra: "Quan em vaig aixecar vaig veure que els agents atacaven els veïns", ha explicat, i ha dit que això va durar una mitja hora fins que la Guàrdia Civil va entrar al centre i es va endur el material i van marxar. 

Esbroncada de Marchena a un testimoni


El president de la sala segona del Suprem, que està jutjant els líders independentistes, Manuel Marchena, cada vegada té menys paciència amb els testimonis. Així s'ha pogut constatar amb la declaració de Lluís Matamala, sol·licitat per l'advocada defensora de Jordi Cuixart, Marina Roig. Matamala va demanar per escrit poder declarar i contestar en català durant l'interrogatori.

"Vostè és jurista?", l'ha interromput Marchena, que ha continuat advertint-lo: "El pressuposo coneixedor de l'article 231 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, i em remeto al seu coneixement d'aquest article. I vostè no pot propugnar una interpretació alternativa d'aquest article perquè és un tercer". D'aquesta manera, i amb una actitud poc respectuosa, el president de la sala ha remarcat: "Els únics que poden propugnar una interpretació alternativa són les acusacions i les defenses". 

Marchena també l'ha avisat que, si no contesta en castellà "és molt fàcil". "Vostè s'aixeca, assumeix les conseqüències legals de la seva negativa a contestar i hem acabat". Després de la protesta de Matamala, l'ha advertit que si continuava seria "expulsat", i que hauria d'assumir les "conseqüències disciplinàries i penals" que se'n derivarien.