La defensa de Cuixart denuncia que Marchena vulnera els seus drets

El president del tribunal talla diverses vegades la professora de filosofia Marina Garcés i Salellas li retreu que el tribunal va acceptar les percepcions dels agents de l'1-O

Marina Garcés, al Suprem
Marina Garcés, al Suprem | ACN
NacióDigital
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:49h

La defensa de Jordi Cuixart i el president del tribunal de l'1-O, Manuel Marchena, han protagonitzat aquest dimarts una nova topada durant la declaració d'un testimoni al Tribunal Suprem. Durant la declaració de la professora de filosofia de la UOC Marina Garcés, Marchena l'ha interromput en diverses vegades quan ha fet el que considerava "valoracions personals", com quan ha afirmat que l'1-O va "al·lucinar". "Les valoracions personals no tenen cap interès, ha de prescindir-ne encara que li encantaria esplaiar-se", li ha dit.

L'advocat Benet Salellas ha protestat i ha remarcat que el tribunal sí va acceptar "les percepcions dels testimonis de l'1-O quan eren agents policials". Salellas ha denunciat una "vulneració de drets fonamentals continuada" i ha optat per no fer més preguntes. "Molt millor", ha conclòs Marchena.



Escoles Obertes tenia "relació directa" amb l'1-O

El portaveu del sindicat Ustec-Stes i de la plataforma Escoles Obertes, Ramon Font, ha vinculat directament el moviment amb l'1-O. Ha reconegut que la iniciativa va néixer el 27 de setembre precisament quan el TSJC va prohibir l'ús dels equipaments com a centre electorals. "La raó de ser era obrir les escoles en un procés que enteníem legítim i que un poder de l'estat el va deslegitimar, i vam exercir el dret a l'autodeterminació, manifestació i reinvidicació pacífica", ha declarat Font, que també ha reincidit en el mateix a preguntes de la fiscalia.

"Per suposat que tenia relació directa amb l'1-O", ha manifestat. Font ha desvinculat Òmnium i Jordi Cuixart d'impulsar la iniciativa i ha dit que era "transversal i de la societat civil organitzada", i que era "una entitat més". El fiscal Jaime Moreno ha preguntat si recordava crides de Cuixart a "omplir les escoles". "Recordo molta gent que ho feia, jo, el meu sindicat, federacions de pares i mares, la societat civil organitzada, si hem de dir la llista de tots els que ho vam dir d'aquí no sortirem", ha manifestat.