Les trucades a un altre país d'Europa costaran un màxim de 19 cèntims per minut a partir de dimecres

Un telèfon públic de Barcelona i una noia amb un telèfon mòbil
Un telèfon públic de Barcelona i una noia amb un telèfon mòbil | Adrià Costa
NacióDigital
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 8:42h
Trucar o enviar missatges a un altre país de la UE serà més barat a partir de dimecres. Segons ha anunciat la Comissió Europea, els consumidors que truquin des del seu país a un altre de la UE pagaran un màxim de 19 cèntims per minut més IVA mentre que els missatges costaran màxim 6 cèntims més IVA. És a dir, trucar des d’Espanya amb un telèfon espanyol (+34) a qualsevol altre operador de la UE (a Itàlia o França, per exemple) no podrà superar els 19 cèntims per minut més l’IVA aplicat a l’Estat.

Els nous límits de preus formen part de la revisió de les normes sobre telecomunicacions entre països europeus i van un pas més enllà de la primera revisió ja feta el juny del 2017 amb la fi de les tarifes d’itinerància (roaming) quan els consumidors de la UE fan trucades o envien missatges mentre són temporalment a l’estranger.

“Els límits de preus per a les trucades dins de la UE és un exemple concret de com el mercat únic digital canvia la vida quotidiana de les persones”, ha assegurat el comissari responsable del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip.

Al seu torn, la comissària d’Economia i Societats Digitals, Mariya Gabriel, ha posat en valor la mesura contra els costos “excessius” de les trucades transfrontereres. “Els consumidors europeus estan coberts davant les factures exorbitants quan truquen a un número europeu”, ha afegit.

Segons l’executiu comunitari, fins ara hi havia “grans diferències de preu” entre estats membre. De mitjana, el preu estàndard d’una trucada fixa o mòbil dins la UE era tres vegades superior a una nacional, arribant a ser fins a deu vegades superior en alguns països.

La reducció que s’aplicarà a partir de dijous només beneficiarà les trucades entre particulars -les empreses estan excloses- i els operadors que ofereixen els seus serveis a la UE estan obligats a notificar-los les noves tarifes.