El FABA demostra que la fàbrica de creació a l'Anònima pot ser una realitat

El Festival agafa dimensió de ciutat en una edició que creix no només en programació i dies, sinó també en assistència

Michel Cloup Duo a la sala principal de l'Anònima
Michel Cloup Duo a la sala principal de l'Anònima | FABA
Redacció
12 de maig del 2019
Actualitzat a les 19:10h
L'Anònima de Manresa s'ha convertit aquesta setmana en l'epicentre creatiu de Manresa, acollint la 3a edició del Festival Artístic del Barri Antic (FABA) que enguany s'ha ampliat de dies – del 5 a l'11 de maig – i de programació. 

Si una cosa ha quedat clara en aquesta edició, és que el festival ha demostrat a través de la seva programació que l'espai de l'Anònima pot esdevenir una fàbrica de creació per a la cultura transformadora. Llotja de creació, produccions pròpies en fase de creació, una proposta escènica en dos escenaris principals, amb propostes locals emergents, de la primera línia de l'escena catalana i, també, espanyola i internacional, ho han fet realitat.
 
A més, a més, enguany, el festival també ha fet un pas enllà: centenars de persones de totes les edats i públics de Manresa i rodalies han assistit al FABA per gaudir de les diverses propostes del festival. I és que el FABA ha aconseguit agafar dimensió de ciutat, convertint-se en un dels esdeveniments de referència de la ciutat i per a la ciutat. 

El FABA també té la voluntat de reivindicar el Centre Històric de Manresa com a node creatiu i cultural a través dels seus agents. D'aquesta manera, la programació del festival també ha comptat amb Joiera contemporània i d'autor de Pedra del Toc, associació de joiers del barri, amb la presència protagonista del Mercat de Puigmercadal durant tota la jornada o les actuacions dels artistes del projecte Murs Plàstics que han donat color al festival. 

El gran dia del FABA: més de 15 hores de música, art, gastronomia i barri

Apostant pel talent emergent i latent del Bages, ha destacat el grup manresà Moon Vision que han portat el seu primer disc Muses (Hidden track, 2019) al FABA, una combinació de música electrònica i amb pinzellades de R'n'B, pop i Lo-fi que han aconseguit fer viatjar el públic per camins intrensitats durant la presentació del seu primer directe a la ciutat. A més, a més, també s'ha desvetllat el grup local GRIS que, com ja va passar amb Clazzics en la passada edició, s'han estrenat per primera vegada com a banda al festival entre l'eufòria del públic. Pel que fa a grups emergents de la ciutat, el FABA també ha comptat amb l'actuació musical de Les Beates, el grup guanyador del concurs Tarima Ex Novo 2019. 

Tanmateix, si l'escena emergent bagenca ha estat un dels punts forts del festival, els organitzadors tampoc s'han oblidat d'aquelles propostes que més lluny han arribat del Bages en els últims anys. I és que en aquesta edició hem pogut tornar a tenir l'oportunitat d'escoltar a últimes hores de la nit la música electrònica d'XTRNGR (Kenny Pérez), un dels productors electrònics de la comarca més coneguts a escala nacional. 

Enguany, però, el festival també ha comptat amb una forta presència de propostes musicals de la primera línia catalana com el grup vigatà Germà Aire, un dels noms de capçalera del pop metafísic del territori, Intana, que ha portat per primera vegada Manresa el seu nou disc ‘A plan for us' o el quartet barceloní Ljubiana & The Seawolf que han aconseguit fer vibrar tota la ciutat amb ‘Libra', el nou disc que han tret aquest any. 
 

Ainara LeGardon ha actuat per primera vegada a Manresa en el transcurs del FABA. Foto: FABA


Però en aquesta edició el FABA encara ha anat un pas més enllà. Durant el festival el públic també ha tingut l'oportunitat de gaudir en directe d'Ainara LeGardon, que en la seva primera visita a la ciutat ens ha presentat Ecosistemas sonoros piensan, aprenden, un concert especial on ha fusionat la seva música amb l'arquitectura de l'Anònima, aconseguint portar al públic a la recerca del precari equilibri entre llum i ombres, força i fragilitat, por i veritat. Artistes internacionals també han trepitjat el FABA. I és que el públic ha tingut l'oportunitat d'escoltar per primera vegada a la ciutat el francès Michel Cloup Duo, un dels principals referents de l'escena alternativa francesa i de la creació de la neuf–chanson, que ha portat al FABA amb el seu quart de la seva trajectòria en solitari. 

Espai social: gastronomia, família i música

Enguany, el FABA també ha estrenat el seu espai social que ha comptat amb una zona per menjar - a càrrec del Mercat de Puigmercadal de Manresa – i beure durant tot el dia, una zona familiar perquè les més petites acompanyades de les famílies poguessin gaudir de l'ambient creatiu dinamitzat principalment per agents del Centre Històric i una zona de DJ's amb música des de les 11 del matí, que va fer ballar al públic fins a altes hores de la nit! 

Engegada de l'Anònima com a fàbrica de creació

Durant la setmana l'Anònima no ha parat de bullir d'activitats. El festival va donar el tret de sortida el passat diumenge 5 de maig amb el concert inaugural de la Clara Peya, que juntament amb la seva banda van aconseguir emocionar a tot el públic a la nau principal de l'Anònima. 

Mentre que, de dilluns a dijous es va poder visitar el procés creatiu de 3 produccions artístiques realitzades ex professo, que estaven en creació a la fàbrica, així com l'exposició “Donar a la història la possibilitat de ser una altra” de Clàudia Serrahima a les carboneres de l'Anònima. A més, a més, cada tarda s'han organitzat una sèrie de propostes per generar debat al voltant dels eixos barri, art i transformació amb tallers, taules rodones i altres intervencions. 

Donen suport al festival

El Festival Artístic del Barri Antic és una proposta organitzada per diversos agents culturals del Centre Històric a nivell particular i compta amb el mecenatge principal de Mahou, així com la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa, el Mercat de Puigmercadal, Remsa, Alexis Perramon i NacióManresa. En aquesta edició destaca també la col·laboració de fins a 30 col·laboradors i supporters que també ajuden a fer el festival possible.