«Mort a les cunetes» torna a Súria en una representació a alumnes de l'Institut Mig-Món

Representació de «Mort a les cunetes», dijous a Súria
Representació de «Mort a les cunetes», dijous a Súria | AjSú
Redacció
10 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:13h
L'obra teatral Mort a les cunetes va tornar dijous al Teatre del Foment Cultural de Súria en una representació adreçada a alumnes de l'Institut Mig-Món. L'acte va acabar amb un col·loqui sobre el fet històric que va inspirar el seu argument: l'assassinat de vuit republicans de Súria i Valls de Torroella (Sant Mateu de Bages) a Can Maçana (El Bruc) al final de la guerra civil.

Mort a les cunetes és una obra original de David Pintó i Joan Valentí, basada en els llibres Mort a les cunetes del surienc Albert Fàbrega, Diari d'un emboscat de Jaume Ollé i diferents escrits de Pere Guixà i Toni Cortès.

Des de la seva presentació a Súria, l'abril de 2018, l'obra ha estat representada a nombroses ciutats i viles de tot Catalunya, incloent-hi Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Manresa, Igualada i la presó de Lledoners.

En el col·loqui d'aquesta segona representació a Súria van participar l'alcalde Josep Maria Canudas, l'actor Joan Valentí, el músic Martí Marsal i l'estudiós Albert Fàbrega.

L'alcalde de Súria va parlar sobre les gestions dels ajuntaments de Súria i d'El Bruc per a la recerca de la fossa de Can Maçana, que van comptar amb el suport del conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, empresonat des de fa més d'un any.

Tot i que aquests treballs no van aconseguir localitzar la fossa, Josep Maria Canudas va afirmar que l'Ajuntament de Súria promourà la continuïtat de la recerca si n'apareix alguna nova pista. El batlle surienc també va recordar que el passat 14 d'abril es va descobrir una placa de record i homenatge a les víctimes en el lloc on van ser assassinades.

L'estudiós surienc Albert Fàbrega va explicar l'origen de la recerca que va donar lloc al seu llibre Mort a les cunetes amb l'objectiu de trencar "el silenci" que van patir les víctimes de la repressió franquista després de la guerra civil.

Per la seva part, l'actor Joan Valentí va dir als alumnes de l'Institut Mig-Món que l'Estat espanyol continua sent un dels països del món amb més persones enterrades de manera irregular després d'haver estat assassinades per raons polítiques, una anomalia que no s'ha resolt després de dècades de democràcia.

Aquesta segona representació de Mort a les cunetes a Súria, adreçada a l'alumnat de l'Institut Mig-Món, va comptar amb el suport de l'Ajuntament de Súria.

Les properes representacions de Mort a les cunetes tindran lloc a Girona (dijous 16 de maig), Móra d'Ebre (dijous 30 de maig) i Sant Quirze del Vallès (divendres 4 d'octubre).
Arxivat a