Centre Històric

«La cultura té un efecte col·lateral en la gentrificació» conclouen a la jornada del FABA

Els participants en la mesa de la Fàbrica de Creació coincideixen a apuntar al "capitalisme" com a motor inevitable cap a la gentrificació del Barri Antic

per Redacció , 10 de maig de 2019 a les 09:05 |
Taula rodona sobre gentrificació, dijous, a l'Anònima en el marc del FABA | Pere Fontanals
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dijous ha tingut lloc en el marc del FABA la taula rodona "L'activitat artística pot contribuir a la gentrificació del centre històric?" moderada per Marc Orriols, de l'equip del FABA, on hi ha participat Adam Majó, director de l'Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat de Catalunya i antic Comissionat pel Centre Històric de l'Ajuntament de Manresa; Àlex Winfield Gonzalez, agricultor, membre de la PAHC i d'Acció Sindical del Bages; Núria Moliner, arquitecta, músic i presentadora de "Escala Humana" de Televisió Espanyola, i Rufí Cerdan, doctor en geografia per la UAB. 

El debat ha començat amb afirmacions clares: "a Manresa, la nostra conclusió és que el capitalisme és el principal agent gentrificador", deia Cerdan durant la seva primera intervenció. Concordant amb el doctor en geografia, Winfield ha afegit que "la gentrificació és un procés del capitalisme" que pot ser "cada cop més greu" per a la gent d'aquests barris. 

Mentre que, per la seva banda, Moliner assenyalava que "quan crees comunitat en una zona veure que no pots viure al lloc on ets feliç sap greu". Una cosa que, afegia, creu que "cada cop és més inevitable, especialment, al centres de les ciutats". Tanmateix, ha apuntat que "no hem de frenar les parts positives d'aquest procés, però s'han de prendre mesures" per tal d'aturar les parts negatives. 

Per la seva part, Majó ha assenyalat que "una mica de gentrificació al barri Antic de Manresa no és dolenta", i ha assegurat que "el risc d'una gentrificació dura al centre de Manresa no existeix". D'aquesta manera, una "dosi al barri amb una mica d'inversió" per fer habitatges de més "qualitat" i convertir-lo en un espai més "atractiu", per a ell "és bo". 


Finalment, pel que fa a si la cultura pot contribuir en el procés de gentrificació, especialment, en el Centre Històric de Manresa, Moliner ha estat clara: "no crec que la cultura en pugui tenir la culpa", ha recalcat. Concordant amb l'arquitecte, l'antic Comissionat del Centre Històric ha opinat que no creu que el barri vell de Manresa visqui un procés de gentrificació a causa de les accions culturals. Tanmateix, per la seva banda Winfield ha assenyalat que "la cultura té un rol col·lateral" en aquest procés.

Arriba el gran dia del FABA

Aquest dissabte és el principal dia del FABA: una jornada artística amb gran presència de propostes musicals en tres escenaris al recinte de l'Anònima, a més de propostes socials, gastronòmiques, familiars i d'exhibició artística. 

Dissabte les portes del festival s'obriran a les 11 del matí i durant tot el dia canviaran coses a l'antiga fàbrica elèctrica de la ciutat, ubicada al carrer Llussà, 9, de Manresa. 

Programació dissabte 11 de maig

Com s'anunciava ja la passada edició, s'ha d'entendre el FABA com la programació que porta a Manresa aquelles propostes que queden fora dels circuits comercials de la ciutat. Enguany, el cartell artístic porta a la ciutat propostes internacionals com el francès Michel Cloup, peninsulars com Ainara Legardon o manresans com Moon Vision o Gris, que s'estrenaran per primera vegada al FABA. 

Paral·lelament, l'associació de joieres Pedra de Toc presentaran la instal·lació/Happening «Segona Pell» i el projecte Murs Plàstics portaran l'artista R.ROTX que farà un mural durant el festival. 

Enguany, també destaquem la novetat de la Llotja de creació, l'espai d'exposició i venda de producció artística de totes aquelles propostes que destaquen pel seu valor artístic i compromís social. Un espai de venda on l'obra pren un protagonisme explícit i on l'espectador/comprador té contacte directe amb l'artista davant la seva proposta. 
L'Anònima també acollirà un espai social amb una zona per menjar - a càrrec del Mercat de Puigmercadal de Manresa – i beure durant tot el dia, una zona familiar perquè les més petites acompanyades de les famílies puguin gaudir de l'ambient creatiu dinamitzat principalment per agents del Centre Històric i una zona de DJ's amb música a partir de les 11 del matí. 

 

Participació