«The Li/ea/ving Project», l'obra que s'acosta a les migracions forçades, diumenge als Carlins

Es duran a terme dues sessions, a les 18.30 i a les 20 hores, i funcionarà amb el sistema de taquilla inversa

«The Li/ea/ving Project» es podrà veure en dues funcions a Manresa
«The Li/ea/ving Project» es podrà veure en dues funcions a Manresa | Promocional
Redacció
09 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:46h
Aquest diumenge, 12 de maig, la Sala Els Carlins acollirà l'obra The Li/ea/ving Project, es tracta d'una peça teatral feta amb un guió col·lectiu que expressa "trossets" de vida de persones de Manresa que han viscut migracions forçades i que es fruit d'un procés creatiu i formatiu que va començar l'1 de maig.

És una forma de teatre diferent que es construeix a partir de la suma entre la formació dels participants i les experiències reals viscudes per persones que han decidit iniciar un viatge d'esperança que nos sempre compleix les expectatives.

Diumenge es duran a terme dues sessions, a les 18.30 i a les 20 hores, i funcionarà amb el sistema de taquilla inversa que oferirà com a valor afegit el fet de contribuir amb els projectes de Proactiva Open Arms.

The Li/ea/ving Project és una iniciativa duta a terme entre la Sala Els Carlins i la Companyia Sargantana amb el patrocini de l'Ajuntament de Manresa en el marc del projecte: MOU-TEatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social.

Procés creatiu

L'1 de maig va començar el procés creatiu i formatiu que culminarà aquest diumenge amb la representació The Li/ea/ving Project. Durant aquesta setmana llarga de treball, els actors i actrius participants han comptat amb aportacions de testimonis que van compartir amb generositat la seva experiència vital. Algunes persones des de l'optimisme i l'agraïment a la societat d'acollida, d'altres des de la incertesa i les traves d'un sistema que no sempre entén l'acollida com un dret o un enriquiment mutu.

El moment de prendre la decisió d'emprendre el viatge i les condicions del trajecte van ser alguns dels aspectes que van compartir persones que formen part d'entitats com Caritas, Dones al Noor, Associació d'Amics del Senegal del Bages o col·laboren amb Horitzons per Síria. Marroc, Senegal i Síria van ser els països que es van poder conèixer a través dels ulls d'aquests testimonis.

Aixi, The Li/ea/ving Project té la finalitat d'encarar una realitat més propera del què pot semblar i d'ajudar a reflexionar col·lectivament. Però a la reflexió es vol sumar també un granet de sorra a la millora de la dura realitat de les persones refugiades, per aquest motiu es comptarà amb taquilla inversa per poder col·laborar als projectes de rescat marítim de Proactiva Open Arms. Una de les poques entitats que continua intentant socórrer les persones.

MOU-TEatre. Arts escèniques, inclusió i transformació social.

MOU-TEatre és una iniciativa de les regidories de Cultura, Joventut, Cohesió Social i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, per tal de fer del teatre una eina que promogui la reflexió sobre la societat actual i un espai creatiu d'intercanvi entre diferents col·lectius.

La necessitat de marxar

The Li/ea/ving project parteix de la comprovació que la necessitat de marxar és cada vegada més intensa en les societats actuals d'arreu del món. Necessitats de fugir, de trobar una sortida, d'intentar viure enlloc de sobreviure. El títol _Li/ea/ving Project_ juga amb les paraules _living_ i _leaving_, viure i marxar, com a síntesi del diàleg que vol provocar entre els creadors i amb el públic.

Les societats són cada vegada més pluriculturals, més complexes, i, almenys en la societat occidental, existeix la sensació que viatjar a qualsevol lloc és senzill, que qualsevol part del món està a tocar. La necessitat de veure món, l'esperança d'una vida nova o la necessitat de salvar-se, empenyen poblacions senceres a posar-se en marxa. Les vanes temptatives dels països d'acollida de mantenir un equilibri impossible i discutible, i de contenir les migracions humanes, converteixen sovint aquests viatges en difícils i perillosos, fins i tot un cop s'ha arribat al destí desitjat.

Companyia SarGanTaNa

La companyia SarGanTaNa es va fundar l'any 2003 a Barcelona, amb l'objectiu d'oferir un teatre basat en la unió de l'art teatral al món, creant un espai de vivència, reflexió i comunió amb el públic.

La Companyia manté la idea de procés de recerca en tots els muntatges, incloent-hi altres disciplines i elements artístics, amb l'objectiu d'aproximar el fet teatral amb més profunditat i oferir un teatre que agafa el públic per les entranyes i li proporcioni una experiència artística capaç de commoure'l. Des del 2009 estableix la residència a Barcelona. L'any 2013 obren a Barcelona la Vilella Teatre, un nou espai de treball que els permet no només millorar la recerca i processos de creació, sinó també incrementar el contacte amb el públic i amb altres companyies vingudes d'arreu del món que pretén oferir noves experiències al públic del segle XXI.

El seu projecte The Li/ea/ving Project es basa en un any de recerca al voltant de la idea d'Èxode, en el que es van analitzat diferents aspectes del que significa el moviment migratori a Europa. Aquesta experiència ha rodat per diversos indrets en format de trobades amb creadors d'arreu del món, visitant-los al seu país i creant un grup mixt que treballa conjuntament per a elaborar una proposta única per a presentar al públic del lloc d'acollida. Fins al moment ha fet estada a Cabestany (França), Museu Marítim (Barcelona), Ripoll, Castellbisbal, Badalona i properament es presentarà a Mallorca i Grècia.

A cada lloc específic on es presenta el projecte, es forma un grup de creadors que treballen variacions dins de la partitura desenvolupada. No es tracta de crear una obra completament diferent, sinó permetre que la dramatúrgia sencera trobi nous matisos i variacions, a través de nous textos o microescenes producte de la imaginació i les experiències vitals dels components del grup.