El primer debat electoral de Manresa deixa més dubtes que respostes

Experiència, nervis i inoperància es reparteixen entre els nou candidats que han participat al debat de la revista el Pou de la Gallina i la FAVM

Joan Comas, Roser Alegre, Felip González, Valentí Junyent, Marc Aloy, Ana Querol, Andrés Rojo, Marc Olivé i Carmelo Plaza
Joan Comas, Roser Alegre, Felip González, Valentí Junyent, Marc Aloy, Ana Querol, Andrés Rojo, Marc Olivé i Carmelo Plaza | Pere Fontanals
08 de maig del 2019
Actualitzat el 09 de maig a les 20:50h
Tot i que la campanya electoral per a les municipals del 26 de maig començarà la mitjanit de dijous a divendres, Manresa ha viscut aquest dimecres el primer debat entre nou dels deu caps de llista que es presenten a les eleccions -amb l'exclusió de Vox-. Els candidats es preguntaven entre ells seguint un ordre.

A banda de la curiositat de conèixer els nous candidats i comprovar com es desenvolupen en el cos a cos dialèctic -en aquest cas en forma de preguntes i respostes ben acotades- les intervencions dels caps de llista han deixat, en general, més dubtes que respostes sobre què han d'esperar els veïns de Manresa en els propers quatre anys.

Entre els candidats s'ha notat la diferència entre aquells que tenen experiència en parlar davant del públic i els que no, però més enllà dels nervis que alguns dels menys avesats han mostrat, és preocupant que hi hagi caps de llista que no hagin preparat gens, ja no la seva intervenció d'aquest dimecres, sinó les propostes que tenen per a Manresa confiant en que puguin treure vots per ser d'un partit conegut a nivell estatal.

Intervencions de govern

Els candidats de les forces de govern, Valentí Junyent per Junts per Manresa, i Marc Aloy, han aprofitat les oportunitats que han tingut per reivindicar la feina feta i per apuntar-se com a deures de futur projectes que el propi Ajuntament ja ha encarat sota la seva batuta. Junyent ha assumit que hauria volgut "dedicar més recursos en suport a la gent més vulnerable" i ha assenyalat la construcció de "nous pàrquings dissuasius" per millorar la circulació a la ciutat.

Aloy, per la seva part, ha apostat per fer una Manresa més confortable incidint en els espais verds tant periurbans com a l'interior de la ciutat, i per un habitatge més assequible i una ciutat de majors oportunitats aprofitant les tres universitats, el CTM i el teixit empresarial. El republicà també ha hagut d'avançar que no pactarà per fer un govern d'esquerres a la ciutat "amb un PSC del 155", però que sí que s'obre a parlar amb tothom.

L'oposició, en positiu

La candidata de Fem Manresa, Roser Alegre, ha assenyalat la proposta de la coalició formada per la CUP, EUiA i Som Alternativa, de no apostar per la construcció de grans equipaments, sinó de fer-ne més, més petits i més propers als barris, "però no només de cultura i esports, sinó també fer-ho amb els serveis de l'administració". La cap de llista de la formació rupturista, interpel·lada sobre l'incivisme, ha apel·lat a "la mediació" i ha apuntat que mentre alguns es fixen en les pintades, no parlen de "l'especulació immobiliària o el que embruten, per exemple, els restaurants de menjar ràpid amb la seva brossa".
 

Els candidats a la mesa de debat. Foto: Pere Fontanals


El mètode del debat no ha afavorit al candidat socialista Felip González que s'ha tornat a Manresa En Comú quan ha posat en dubte que hagués fet polítiques d'esquerres des de l'oposició. "Com que les esquerres tendim a dividir-nos -ha dit, sense dir-ho explícitament, a la divisió dels comuns- hi ha menys regidors d'esquerres a l'Ajuntament dels que tocarien". També en resposta a ERC ha perdut el seu torn de rèplica quan Aloy l'ha preguntat sobre si se sentia còmode amb l'aplicació del 155, quan les normes impedien fer preguntes fora de l'àmbit de la ciutat. Finalment, en la pregunta final, s'ha pogut esplaiar una mica sobre la inseguretat: González s'ha preguntat sobre les parelles mixtes de Policia Local i Mossos, "que fa temps que no veig", i ha apostat per incrementar la policia de proximitat.

El candidat de Ciutadans, Andrés Rojo, també ha patit a la cadira, sobretot quan part del públic no l'ha entès quan deia que calia "un protocol a les escoles per identificar actituds de discriminació per LGTBI". Combinar les paraules "escoles", "identificar" i "LGTBI", amb poca fluïdesa oratòria ha provocat alguna exclamació esgarrifada des del públic que omplia l'auditori de la Plana de l'Om. Rojo ha apostat per mantenir la regidoria de la dona i a nivell de cultura, ha posat com a exemple la proposta del FABA per a l'Anònima.

I què han dit els "nous"

Els quatre caps de llista de les formacions sense representació municipal s'han mogut des de la compostura del candidat de Primàries Marc Olivé, fins a la insolència del candidat del PP, Joan Comas, que no estava ni nerviós ni tranquil, sinó que simplement es presenta de candidat sense haver perdut cinc minuts a preparar propostes.

En aquest sentit ha afirmat que el PP ha estat en "stand by" durant quatre anys, que "pregunti-li a la policia" quan li han preguntat sobre casos de vandalisme ideològic, o que en urbanisme, prioritzaria la millora de les vies "per sortir de Manresa". A banda de les rialles que ha provocat des del públic, la situació ha estat de vergonya aliena.

Per la seva part, el cap de llista de Primàries ha sorprès per la seva temprança dialèctica i perquè ha proposat "la independència" menys vegades de les que es podia esperar. "Cal preparar l'Ajuntament per quan es declari la independència", ha afirmat, però també ha respost preguntes sobre la violència masclista proposant pisos d'acollida per a dones maltractades, i ha criticat la fugida de talent jove de la ciutat i la piràmide d'edat invertida.

Tampoc el candidat de Podem, Carmelo Plaza, no ha estat massa encertat en les seves intervencions, demanant protocols d'actuació que ja existeixen a l'Ajuntament, i proposant construir 1.500 pisos per a les famílies desafavorides quan, segurament, deuria voler referir-se a aconseguir 1.500 pisos de lloguer social.

Finalment, Ana C. Querol, de Manresa En Comú, s'ha desenvolupat bé tractant temes, sobretot, d'índole social, tot i que ha estat un pèl impressionada per la sala plena de gent. "Cal concretar la feina de les regidories de l'àrea de drets socials, ha assegurat per evitar que entre elles no evitin les seves responsabilitats. També s'ha mostrat favorable a la tarifació social.

Tot plegat acaba de començar i tots els caps de llista, excepte Junyent i González, són nous en aquesta labor. Calma, tranquil·litat i ordre en les idees. Divendres més amb el debat del Col·legi de Periodistes.