El FABA asseu els grups polítics del ple per parlar de cultura i definir els usos de l'Anònima

El festival ha donat inici a la Fàbrica de creació que s'allargarà amb diversos actes durant les tardes fins a divendres

Joan Calmet, Ricard Ribera, Anna Crespo i Felip González a l'Anònima
Joan Calmet, Ricard Ribera, Anna Crespo i Felip González a l'Anònima | FABA
Redacció
08 de maig del 2019
Actualitzat a les 8:45h
La Restart Party, el debat amb representants polítics del ple municipal, l'exposició de Clàudia Serrahima i les produccions en fase de creació donen el tret de sortida a les activitats entre setmana del FABA que tenen lloc del 6 al 9 de maig cada tarda de 18h a 22h a l'Anònima de Manresa. L'escalfament a la diada de dissabte 11 en què L'Anònima bullirà amb l'exhibició més plena. 

Debat amb representants polítics del ple

Aquest dimarts ha tingut lloc el debat La creació artística a Manresa. Propostes i perspectives de futur amb representants del ple polític de l'Ajuntament de Manresa: Joan Calmet de Junts per Manresa, Anna Crespo d'ERC, Ricard Ribera de Fem Manresa i Felip Gonzalez del PSC. Ciutadans no ha assistit al debat.

El debat, moderat pel periodista Marc Serena, se centrava en les polítiques culturals de Manresa, especialment relacionades amb la creació cultural a Manresa, així com en l'Anònima, lligada amb la proposta del FABA d'engegar-la com a fàbrica de creació per a la cultura transformadora. D'aquesta manera, cada grup polític tenia dos minuts d'intervenció per a respondre a les preguntes del periodista. 

Principals propostes de polítiques culturals pel pròxim mandat

D'una banda, el candidat a l'alcaldia del PSC ha destacat entre les seves propostes d'àmbit cultural per al nou mandat un "pla sobre quina és la situació dels equipaments de la ciutat per tal de poder tenir un full de ruta definit a l'hora de fer una inversió concreta". 

Per la seva banda, Ribera, de la llista de Fem Manresa, ha apuntat que cal apostar perquè la cultura "sigui un element de cohesió i transformació a tots els barris de la ciutat". 

Crespo d'ERC, ha recordat la feina feta durant aquest últim mandat en múltiples espais de la ciutat, apuntant una forta relació de tota aquesta inversió d'espais culturals amb l'urbanisme de la ciutat. 

Finalment, Calmet, de Junts per Manresa ha subratllat diversos punts del seu programa electoral referents a cultura recalcant la importància de treballar i donar suport a nous espais i equipaments. 

L'Anònima com a fàbrica de creació

El passat mes de març el ple de l'Ajuntament de Manresa va aprovar per unanimitat definir els usos i el projecte de l'Anònima en el proper mandat. Però, quina és la seva per aquest projecte? 

La proposta des del FABA és convertir l'edifici municipal de l'Anònima en un centre de creació per a la cultura transformadora en un referent a Catalunya a través dels agents culturals del barri antic. 
 

Durant la setmana, diversos artistes creen durant el FABA a l'Anònima. Foto: FABA


D'aquesta manera, Gonzalez, ha destacat la valentia d'una iniciativa com el FABA, assenyalant que espera que entre tots els grups polítics "es doni suport a un projecte semblant". Ribera, ha destacat l'Anònima com a espai vital pel barri, com a "fàbrica de creació i element de cohesió". Crespo ha apostat per un "model mixt" per a gestionar l'espai de l'Anònima. I, per acabar, Calmet ha apuntat que "s'hi ha de concretar el pla d'usos per aconseguir que sigui sostenible economicament". 

Restart Party – Donar-li una segona vida als aparells en desús 

La primera activitat de la fàbrica de creació del FABA, la Restart Party, va tenir lloc el dilluns i va ser organitzada pel FABA juntament amb l'equip de LaCodornella. Els participants a la jornada portaven aparells elèctrics com televisors, reproductors mp3, calefactors o altaveus que ja no funcionaven perquè els hi ensenyessin arreglar i, així, donar-los-hi una segona vida útil. Tota la jornada va anar acompanyada d'un molt bon ambient on no només apareixia gent per participar en l'activitat, sinó per prendre alguna cosa i passar la tarda. 
 

Dilluns va tenir lloc la Restart Party a l'Anònima. Foto: FABA


Pròximes activitats de la fàbrica de creació

Aquest dimecres a les 18.30h s'organitza el taller Remou el trap amb LAS VVITCH, un projecte de trap feminista de Barcelona. Durant el taller es donaran a conèixer i es posaran en pràctica tots els processos de creació musical, des de la recerca d'una base instrumental a la gravació i mescla de les veus, posant èmfasi en la creació de lletres en perspectiva de gènere. Abans es realitzarà un debat sobre les qüestions més problemàtiques de la cultura trap, hip hop i reggaeton. 

El dijous a les 18.30h tindrà lloc el debat L'activitat artística pot contribuir a la gentrifiació del Centre Històric?, amb agents implicats en el barri o experts en la matèria. La taula rodona té l'objectiu de discutir si el Centre Històric és un espai gentrificable; si s'està gentrificant; i si l'acció cultural pot contribuir en un procés de gentrificació. 

Finalment, cada tarda els assistents poden seguir visitant l'exposició Donar a la història l'oportunitat de ser una altra de Clàudia Serrahima i visitar les produccions que s'estan creant insitu al FABA, així com fer un beure en l'espai habilitat als garatges de l'Anònima. 

- Més informació sobre la fàbrica de creació