La 2a Universitat Catalana d'Estiu de Manresa presenta el programa acadèmic i el cartell

Ja és possible inscriure's a la segona edició de la universitat, que serà a Manresa entre l'1 i el 5 de juliol

Presentació del programa i el cartell de la Universitat Catalana d'Estiu
Presentació del programa i el cartell de la Universitat Catalana d'Estiu | AjM
Redacció
06 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:09h
En marxa la segona edició de la Universitat Catalana d'Estiu a Manresa, que aquest dilluns ha presentat els àmbits de què constarà el programa acadèmic, i també el cartell i que ja ha obert el període de matriculació (en aquest formulari). Pel que fa al programa, constarà de cinc grans àrees: Economia, Dret, Pensament, Història i Ciències de la Salut. Cadascun d'ells tindrà un programa de cursos i xerrades, que s'anirà fent públic properament. El format de la UCE a Manresa, que aquest any porta per lema Un alè d'esperança a Europa, serà similar a l'any passat. L'institut Lluís de Peguera serà el punt neuràlgic de la part acadèmica, que tindrà lloc els matins i migdies. A les tardes hi haurà actes i debats a l'auditori de la Plana de l'Om; i als vespres, activitats culturals obertes a tota la ciutadania, a la plaça Major.

A banda del programa acadèmic, avui també s'ha fet públic que durant la UCE de Manresa hi haurà conferències sobre la societat del coneixement i el futur polític de Catalunya, així com una d'especial, amb motiu del 25è aniversari dels grans incendis del Bages i Berguedà, que s'escau el 4 de juliol, durant la celebració del certamen. També hi haurà debats sobre el procés polític català, sobre els populismes a l'Europa actual i sobre el concepte de Catalunya central.

En l'apartat de concerts, fins ara hi ha confirmat el de Joan Miquel Oliver, excomponent del conjunt mallorquí Antonia Font, que actuarà a la plaça Major el 4 de juliol, gràcies al suport que l'Institut d'Estudis Baleàrics dona a la UCE.

La Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a Manresa va afegir l'any passat el campus manresà al que històricament ha tingut a Prada de Conflent, cada mes d'agost des del 1968. L'estrena de Manresa com a seu va tenir lloc coincidint amb la 50a edició de la UCE de Prada i amb el fet que Manresa era la Capital de la Cultura Catalana. Enguany, la formula es torna a repetir, gràcies a l'acord de la UCE amb l'associació Gest! i el suport de l'Ajuntament de Manresa.

La presentació d'aquest migdia ha anat a càrrec de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; Joan Maluquer, secretari general de la UCE; Josep Oliveras, vicerector de la UCE; Josep Sinca, president de l'associació de professionals sèniors Gest!; i Joan Badia, president del Col·lectiu de Docents del Bages.

El cartell d'enguany, obra de l'artista Marc Jesús

Durant la roda de premsa d'aquest migdia s'ha presentat el cartell de la Universitat Catalana d'Estiu 2019, tant de la 51a edició, que com cada any té lloc a Prada de Conflent, com de la de Manresa. La imatge és obra de l'artista Marc Jesús (Eivissa 1966), pintor establert a Menorca, conegut sobretot per les seves creacions conegudes com a Dones de blau. Ha exposat arreu dels Països Catalans, però també en altres ciutats com l'Havana, Brussel·les, Hamburg, Hong Kong, Nova York, etc, és qui ha fet el cartell de la 51a edició de l'UCE. La UCE sempre confia el disseny dels seus cartells a autors dels Països Catalans, que el fan de manera voluntària.

Obertes les inscripcions

Les persones que ho desitgin ja poden formalitzar la seva inscripció a la Universitat Catalana d'Estiu a Manresa. El preu per a totes les sessions, des de l'1 al 5 de juliol, és de 70 €. El preu per a una jornada serà de 15 €.

Com l'any passat, les activitats de la UCE a Manresa s'organitzaran al voltant de tres espais de la ciutat. A l'Institut Lluís de Peguera es faran els cursos universitaris (de 9 a 12 h) i els actes i commemoracions (de 12 a 13:30 h). A l'Espai Plana de l'Om, els debats (de 16 a 18 h) i les sessions de cinefòrum (de 18 a 20:30 h). I a la Plaça Major, els concerts i activitats culturals (de 22 a 24 h). Hi haurà visites guiades algunes tardes.

Reconeixement de la Generalitat

Una de les principals novetats de la UCE d'enguany és el fet que els cursos seran reconeguts per part del departament d'Educació de la Generalitat com a formació per al professorat, amb la qual cosa els docents que hi participin podran acreditar-los com a mèrits.

Igualment, se signarà un conveni amb el Col·lectiu de Docents del Bages, que organitza cada any l'Escola d'Estiu del Bages en les mateixes dates, amb l'objectiu de sumar forces. Així, la UCE obrirà les seves activitats de formació al professorat assistent a l'Escola d'Estiu del Bages, i el Col·lectiu de Docents farà difusió de les activitats de la UCE pels seus diversos mitjans.

En la roda de premsa d'aquest migdia, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha recordat que la UCE "és un dels llegats de la capitalitat cultural de Manresa 2018 i estem molt satisfets que se'n celebri una segona edició", pel fet que "reforça la vocació universitària de la ciutat", contribueix a la capitalitat de Manresa en el si de la capitalitat cultural, i "ens posiciona al costat d'una ‘marca molt potent amb una trajectòria contrastable de més de 50 anys com és la UCE": Per tot plegat ha agraït la feina a tota la gent que l'organitza.

Al seu torn, Joan Maluquer, gerent de la UCE, ha manifestat també la satisfacció d'aquesta institució pel fet de celebrar una segona edició a Manresa i ha recordat que el preu s'ha reajustat a 70 € per totes les jornades, també pel fet que enguany se sumen esforços amb l'Associació de Docents, que ofereix també l'Escola d'Estiu per a Mestres.

Josep Sinca, president de Gest, ha confiat que amb aquesta segona edició, la UCE es vagi consolidant a Manresa, i ha explicat que en el programa acadèmic d'enguany tindrà una rellevància especial la humanística, després que l'any passat es tractessin més temes vinculats amb la tecnologia. També ha posat de relleu el record especial que hi haurà pels incendis del 94 a la Catalunya central, i que entre el professorat i conferenciants i haurà presència de diversos manresans. Igualment, ha esmentat la col·laboració d'Ampans, de la Unió Musical del Bages i de Cineclub.

A la presentació també hi ha intervingut Josep Oliveras, vicerector de la UCE, que ha recordat que és un certamen "obert a tothom, en un món canviant on cal estar pendent del que passa o de les noves interpretacions dels fets, sempre és bo renovar coneixements, tant els que ara estudiant com els que fa 20, 30 0 40 anys que van acabar els estudis". Oliveras ha fet un repàs de tot el programa acadèmic.

Al seu torn, Joan Badia, president del Col·lectiu de Docents, ha posat de manifest la satisfacció pel fet que l'Escola d'Estiu del Bages i la UCE sumin esforços, i ha remarcat la transcendència del fet que els cursos de la UCE siguin homologats i computin c om a mèrits per als expedients del professorat.

Les àrees de la 2a Universitat Catalana d'Estiu a Manresa

Àrea d'Economia

Coordinador: Dr. Òscar Mascarilla i Miró (Universitat de Barcelona)

Cap on va l'economia?

de l'1 al 5 de juliol

Fa vint anys del euro i trenta de la caiguda del mur de Berlín amb l'economia de mercat i Occident guanyant la lluita econòmica. Amb el creixement dels països emergents des del 2000 fins al 2019, els blocs occidentals perden protagonisme i el món anglosaxó es tanca. Vivim en un món VICA (volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat) on la nova revolució industrial ja altera les coordenades mentals i laborals. El curs cerca reflexionar sobre el món que ens arriba, quin paper hi tenen els Països Catalans, la UE i Occident i aprendre com funciona l'economia avui, des d'una vessant macro, micro i internacional.

Àrea de Dret

Coordinadora: Dra. Eva Pons i Parera (Universitat de Barcelona)

Els drets fonamentals: conceptualització jurídica i implicacions actuals

de l'1 al 5 de juliol

El reconeixement i la garantia dels drets fonamentals és el resultat de lluites històriques de signe emancipador. Malgrat els avenços en el reconeixement jurídic formal dels drets, els processos polítics recents—tant a Catalunya com en l'àmbit europeu i estatal—han tornat a posar en primer pla la qüestió de la defensa dels drets fonamentals, entesos alhora com a projecció de la dignitat humana i com a condició per a l'expressió col·lectiva d'una ciutadania democràtica. El curs de dret proposa, a mode de brúixola per a orientar-se entre les narratives en conflicte, retornar als conceptes bàsics dels drets fonamentals i comprendre'n les implicacions actuals i futures.

- La teoria dels drets fonamentals
- Les garanties dels drets i la crisi actual del recurs d'empara
- La llibertat d'expressió
- El dret de reunió i manifestació
- Els drets de participació política
- El dret a la tutela judicial efectiva, en la perspectiva del Tribunal Europeu de Drets Humans
- Debat sobre l'estat actual dels drets civils, polítics i socials

Àrea de Pensament

Coordinador: Dr. Josep Monserrat i Molas (Universitat de Barcelona)

Pensament feminista: de la ciutat de les dames a la república de les dones

de l'1 al 3 de juliol

Els orígens del pensament feminista se solen situar al segle xviii; no obstant això, una de les seves obres pioneres data del segle xv: La ciutat de les dames (1405) de Christine de Pizan. Recordarem la base de les idees i el moviment feminista recuperant-ne figures clàssiques i introduint-ne de contemporànies.

- On són les dones? Metodologies per una historiografia de les idees inclusiva
- Pioneres: Christine de Pizan, Olympe de Gouges i Mary Wollstonecraft
- Una dona no és, es fa. Simone de Beauvoir i Betty Friedan
- Un feminisme del 99 %? Angela Davis, Gloria Anzaldúa, Vandana Shiva

L'àrea es completarà amb el taller Fight like a girl! Feminisme nòrdic i master suppression techniques.

Professores: Dra. Núria Sara Miras i Boronat (Universitat de Barcelona) i Sònia Estradé (UB, Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya, Assemblea Feminista)

Filosofia del vertigen. Elements per una història de la constitució del món

del 3 al 5 de juliol

Quines possibilitats ofereix un pensament sobre experiències limítrofes del món, com poden ser el mareig i el vertigen? El curs ofereix transitar per algunes de les metàfores i figures del mareig i del vertigen en la història del pensament, i posarà també les bases per a una fenomenologia del vertigen que qüestioni la constitució del món en l'experiència quotidiana, els seus pressupòsits i els seus límits. Es pretén analitzar la riquesa de la metàfora de la caiguda i també reflexionar sobre la mercantilització d'aquestes experiències sense món.

Professor: Joan Gonzàlez-Guardiola (Universitat de les Illes Balears)

Àrea d'Història

Coordinador: Dr. Àngel Casals (Universitat de Barcelona)

Què cal saber de la història de Catalunya i no s'explica

de l'1 al 5 de juliol

Àrea de Ciències de la Salut

Coordinador: Dr. Jordi Craven-Bartle i Lamote de Grignon (Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu, Universitat Autònoma de Barcelona)

El perill de les pandèmies

del 1r al 5 de juliol

Amb motiu del centenari de la grip espanyola i el cinquè aniversari de l'ebola, tractarem del perill de les pandèmies al segle XXI. Com a societat hem d'estar mentalitzats de què suposa aquest perill, en un moment de gran mobilitat demogràfica entre continents i podem parlar de malalties infeccioses emergents com ara les febres hemorràgiques, els virus zika, chikungunya, ebola o dengue. Quines precaucions cal que prenguem? Quins protocols sanitaris hi ha previstos davant de la declaració d'una pandèmia? Estem preparats per a detectar-ne la manifestació?