Cardona atorga el títol de Fill Adoptiu a Jordi Savall, vinculat al municipi per la seva música

Jordi Savall durant un concert
Jordi Savall durant un concert | ACN
Redacció
06 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:55h
El darrer ple del mandat de Cardona, celebrat el passat dijous al vespre, va aprovar per unanimitat atorgar el títol de Fill Adoptiu a Jordi Savall Bernadet, atesa la seva molt meritòria trajectòria en l'àmbit musical, que ha contribuït a la projecció de Cardona a través de la seva música. Es tracta de la màxima distinció prevista en el Reglament d'Honors i Distincions de la Vila de Cardona i serà la segona personalitat que el rep, després del Dr. Valentí Fuster.

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va definir Savall com a "referent de la música medieval, renaixentista i barroca al nostre país i al món" i va explicar la seva vinculació amb Cardona: "fa més de 30 anys que escull la canònica de Sant Vicenç del castell de Cardona per inspirar-se i gravar les seves composicions; li agraïm que hagi acceptat la distinció; és un ambaixador de Cardona i porta Cardona arreu del món". La distinció se li donarà el 16 de juny, dia en què Savall protagonitzarà a Cardona el concert central dels actes de celebració del Mil·lenari de la Fundació de la Col·legiata de Sant Vicenç.

La de Savall no va ser l'única distinció que va aprovar el ple. També per unanimitat, es va acordar atorgar el Saler d'Or de la Vila de Cardona a l'Associació Musicant, entitat que treballa des de fa 25 anys, de manera constant, fomentant l'educació musical. En aquest punt, l'alcalde va recordar l'entitat en els seus inicis, formada per un grup de mares que van saber donar l'impuls necessari a un projecte que avui compta al voltant de 250 alumnes.

Més ple

Durant la sessió també es van aprovar punts de caràcter més tècnic. Entre els més rellevants, una modificació del POUM en l'àmbit del Pla de Millora Urbana (PMU) del sector Folc-Madoz, que compta ja amb tots els informes favorables. L'alcalde Estruch va subratllar el fet que des de l'àmbit privat es proposin nous habitatges i nous comerços, que representaran també nous vials i nous accessos. També va detallar que la modificació adaptava el PMU "a les necessitats de Cardona" i va subratllar que, més enllà dels tràmits, "l'objectiu és que la zona s'acabi desenvolupant". Aquest punt es va aprovar per 10 vots a favor (ERC i PDeCAT) i una abstenció (PSC).

Sí que es va aprovar per unanimitat el conveni de col·laboració amb la comunitat de propietaris dels 100 Pisos que regula l'ús i el manteniment de l'espai comunitari, "un conveni important", va dir Estruch, que deixa per escrit els drets i deures de l'Ajuntament i de la comunitat de propietaris respecte dels dos carrers i de la plaça dels 100 Pisos, en aspectes com ara el manteniment, l'enllumenat o la jardineria. En aquest punt, l'alcalde va indicar que està previst un procés participatiu per decidir com ha de ser la millora de la plaça.

També es va acordar per unanimitat l'aprovació provisional del Pla Especial per ampliar la residència Sant Jaume. Es tracta d'un edifici protegit que no admet la seva ampliació en els exteriors, motiu pel qual es farà una ampliació dins el pati central. L'alcalde va indicar que és una opció que millora les condicions actuals de la residència, i que permetrà poder oferir més i millors serveis als avis a l'espera de poder projectar una nova residència que doni resposta a la demanda actual i futura de Cardona.

Per últim, les tarifes de l'escola municipal de música Musicant, que només contempla l'augment de l'1,8% de l'IPC.

Comiats emotius

A l'acabar el ple, hi va haver discursos emotius de comiat, dirigits als regidors que no continuaran en el proper mandat: Sergio Ballesterors, Maite Barrera, Josep Tristany i Aida Molner (ERC) i Montse Obradors i Rosa Ruiz (PDeCAT), que ja no aniran a les llistes dels seus respectius partits. També va fer una glossa de comiat Jordi Casas (PSC), que malgrat que es torna a presentar, ja no encapçalarà la llista socialista. En nom de l'Ajuntament, l'alcalde els va agrair els anys de dedicació a Cardona.
Arxivat a