La nova Fira de les Filadores de Callús supera el repte de l'estrena

Les escenes teatrals han tornat Callús al 1900, l'any en que es va inaugurar la Fàbrica Nova

Les escenes teatrals han donat vida a l'estrena de la Fàbrica Nova i a la quotidianitat
Les escenes teatrals han donat vida a l'estrena de la Fàbrica Nova i a la quotidianitat | Àlex Gómez Ribera
05 de maig del 2019
Actualitzat el 06 de maig a les 12:23h
La industria tèxtil de Callús va ser un dels puntals del poble al llarg dels segles XIX i XX, les fàbriques del municipi es van especialitzar en la filatura, un procés que transformava en fil el cotó, després el fil ja era a punt per convertir-se en teixits que, normalment, es produïen a les colònies tèxtils del Llobregat. Les dones que treballaven en aquesta indústria, les filadores, són el punt de partida de la primera Fira de les Filadores que s'ha celebrat aquest diumenge a Callús, un esdeveniment que ha retornat el poble a l'any 1900 a través de l'ambientació de les parades situades a la carretera de Cardona i de les accions teatrals representades per la gent del poble.

L'alcalde de Callús, Joan Badia, també hi ha participat tot fent el personatge de Josep Torras i Bages, bisbe de Vic, Badia s'ha mostrat sorprès per l'èxit de la fira "hi ha coses que s'han de millorar de cara la propera edició però estem molt satisfets perquè ha estat un repte de poble, hem demostrat que si anem tots junts, les coses surten bé" . La Fira de les Filadores és una transformació de la Fira de Primavera, per l'alcalde ara "la fira té més valor afegit i ha fet que vingui gent de fora de Callús per conèixer el nostre passat industrial". És calcula que als anys seixanta entre 600 i 700 dones del municipi treballaven en aquesta indústria, per Joan Badia la Fira "és un homenatge a totes aquelles dones filadores que van garantir el sosteniment de moltes famílies".

La Fira va ser una proposta que va sorgir del Pla Estratègic de Turisme de Callús i ha sigut realitat gràcies a la participació de molta gent del poble que hi ha actuat, s'ha creat, sobretot, a partir de la feina de preparació de Jordi Pesarrodona, Josep Maria Noguera i Josep Huguet. Pesarrodona s'ha mostrat content i agraït pel resultat assolit per tots aquells que hi han col·laborat, especialment pel fet que ha estat una feina que s'ha fet en pocs mesos. Per crear aquesta nova fira, primerament es va fer un treball de recerca històrica on hi va destacar la importància que van tenir les filadores, després es van crear diversos guions teatrals per explicar la vida i el context històric d'aquestes dones. D'aquí n'han sortit escenes on s'hi explica la inauguració de la Fabrica Nova, els mítings sindicalistes o situacions quotidianes del moment, posteriorment, s'han assajat i preparat les escenes amb les persones que van donar resposta a la crida per formar part de la fira. La Rosa Serra és una de les actrius que hi ha participat, vinculada a les Caramelles, ha actuat en una de les escenes que s'han representat a la tarda fent el personatge de dida "era la primera vegada que actuava, ho hem assajat en poc temps però molt intensament, estic contenta d'haver-hi participat".
 

Els carrers de Callús han tornat a 1900 amb la Fira de les Filadores. Foto: Àlex Gómez Ribera


Les escenes teatrals han estat un aparador de personatges de l'època com el bisbe de Vic, industrials, diputats, militars, sindicalistes, membres de la burgesia, cosidores o empresaris, alguns d'aquests personatges que s'han interpretat van existir de veritat com el del militar Eulogi Despujol, heroi de les guerres colonials de Filipines i Cuba i, també, el seu nebot, Josep Maria Despujol, fundador de la Fabrica Nova de Callús.

La primera fira de les Filadores s'ha tancat a quarts de sis de la tarda amb una festa de clausura on s'hi representava l'actuació d'una soprano i un baríton vinguts del Gran Teatre del Liceu, els cantants, juntament amb el pianista que els acompanyava, han interpretat cançons d'òpera i cançons tradicionals, el recital s'ha tancat amb La Filadora, sens dubte, la melodia popular catalana que més s'identifica amb aquesta nova fira.