El Premi Pere Casaldàliga esdevé una reivindicació del paper social i inclusiu del teatre

La periodista de TV3 Núria Bacardit ha conduït l’acte que ha reconegut Escenaris Especials

Membres d'Escenaris Especials amb el Premi Pere Casaldàliga
Membres d'Escenaris Especials amb el Premi Pere Casaldàliga | Clam
Redacció
05 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:47h
Escenaris Especials, una entitat de Banyoles que treballa amb persones amb discapacitat, autisme, trastorns mentals o en deshabituació de tòxics, per lluitar contra els estigmes d'aquest col·lectiu, ha estat premiada amb el Premi Pere Casaldàliga del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya CLAM. El lliurament s'ha fet aquest diumenge al migdia a l'Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, en un acte que ha estat conduït per la periodista de TV3, Núria Bacardit. Marc Marcè, que ha estat l'encarregar d'entregar el guardó, ha felicitat als guanyadors i a l'organització del festival per posar en pràctica la utilitat social de la cultura.

"Fer teatre és una teràpia, gaudim i ens ho passem bé", "M'he enamorat del teatre", "El teatre m'ajuda a treure les pors i a sentir-me millor amb mi mateixa". Aquestes han estat algunes de les frases que els membres de la companyia Escenaris Especials han pronunciat en el moment de recollir el premi. Durant els parlaments també s'ha revindicat el paper social del teatre i la necessitat que als escenaris es vegi reflectida la diversitat real de la nostra societat. La companyia ha agraït al Clam la concessió del premi afirmant que "ens agrada que ens mireu sense prejudicis, amb una mirada transparent i neta. Tant de bo tota la societat ens mirés així".

El Premi Pere Casaldàliga reconeix a una entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet notori. Escenaris Especials, l'entitat guardonada enguany, ofereix exercicis de cos, veu, improvisació, clown o expressivitat emocional, entre altres tècniques, per oferir als alumnes un espai de llibertat i de joc que doni valor i potenciï les seves capacitats. L'objectiu és convertir l'escenari en un espai on es vegi reflectida la diversitat real que existeix a la nostra societat.

L'associació va néixer a Banyoles fa 13 anys de la mà de la psicòloga i dramaturga Clàudia Cedo que, amb el suport de l'Aula de Teatre i l'àrea de Cultura de la ciutat, es va oferir per donar classes a diverses fundacions i centres per a persones en risc social.

Els espectacles que han estrenant reflecteixen les inquietuds dels seus alumnes amb la idea de donar-los veu respecte sobre temes que els interessen. Destaquen les actuacions del 2012 a l'estadi de Montjuïc, dins la Festa dels Súpers; el 2014, quan van guanyar el Premi al Compromís de les comarques gironines; i el 2015, amb el premi Banyolí de l'any a l'Entitat Social. Actualment el projecte atén més de 100 alumnes de 10 fundacions de la demarcació de Girona.

En els darrers anys, el Premi Pere Casaldàliga ha recaigut en entitats tan reconegudes com Proactiva Open Arms, Bages per tothom, Pallassos sense fronteres o VOZES.