Nova convocatòria perquè 20.000 joves puguin viatjar gratis per Europa a partir de l'agost del 2020

Fins ara, prop de 30.000 joves, inclosos 2.684 espanyols, han pogut viatjar per Europa gràcies al programa DiscoverEU

Les assegurances de viatge i l'allotjament han de pagar-per la seva banda
Les assegurances de viatge i l'allotjament han de pagar-per la seva banda | Pixabay
NacióDigital
03 de maig del 2019
La Comissió Europea ha llançat aquest dijous una nova convocatòria del programa DiscoverEU per oferir a altres 20.000 joves europeus majors l'oportunitat de viatjar gratis per Europa entre l'1 d'agost i el 31 de gener de 2020. Tots els joves de 18 anys -nascuts entre el 2 de juliol de 2000 i l'1 de juliol de 2001- que vulguin optar a aquesta experiència tenen fins al 16 de maig per sol·licitar-ho i han de fer a través d'aquest registre.

Els joves seleccionats podran viatjar gratis per Europa durant 30 dies com a màxim i hauran de visitar almenys un Estat membre a la Unió Europea diferent del seu país de residència. Podran viatjar sols o en un grup com a màxim de cinc persones. Com a principi general, cada participant es beneficiarà de 260 euros per a pagar el seu bitllet per a viatjar en tren -en segona classe o tarifa econòmica-, encara que podria ser lleugerament superior en casos específics com els joves que viuen en regions remotes o en illes.

Els joves amb necessitats especials podrien poder viatjar de forma alternativa amb autobús o vaixell i de forma excepcional en avió, encara que com a norma general els viatges seran en tren. Les assegurances de viatge i l'allotjament han de pagar-per la seva banda els joves, que, en edicions prèvies, han contactat amb altres participants a través dels mitjans socials per formar grups per viatjar o quedar-se a dormir a casa seva.

Els joves seleccionats -per un comitè d'avaluació després d'avaluar totes les peticions i tenint en compte la població de cada país- es donaran a conèixer al juny i l'Executiu comunitari contempla llançar una quarta convocatòria abans que s'acabi l'any.

"Els joves són el futur d'Europa i és crític que s'escolti la seva veu", ha defensat el comissari d'Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsics, que ha defensat la importància de donar a "més joves una oportunitat de tenir una experiència veritablement europea "i ha confiat que els que es beneficiïn del programa" els inspiri a implicar-se en les seves comunitats i a ser ambaixadors d'Europa". "Ja sigui votant en les eleccions al Parlament Europeu, animant els seus parells a fer-ho o treballant per construir societats vibrants", ha dit.

Fins ara, prop de 30.000 joves, dels quals 2.684 de l'estat espanyol, han pogut viatjar per Europa gràcies al programa DiscoverEU, l'objectiu és permetre'ls descobrir el continent, entendre millor la diversitat europea i la seva riquesa cultural, així com els beneficis de la UE a que fa a la llibertat de circulació, alhora que fomenta el sentiment de pertinença a Europa.

La dotació del programa per 2019 s'ha elevat a 16 milions, quatre més que el 2018 i l'Executiu comunitari ha proposat destinar 700 milions d'euros per al programa (dins de l'Erasmus+) en el marc del proper pressupost europeu per 2021 i 2027 per que un altre milió i mig de joves de 18 anys per beneficiar-se de l'experiència.