Dissabte es presentarà el llibre que recull la història popular de Sant Mateu de Bages

Imatge històrica d'una jornada de segta a Sant Mateu
Imatge històrica d'una jornada de segta a Sant Mateu | AjSMB
Redacció
02 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:54h
Sant Mateu de Bages, un dels cinc agregats que conformen el municipi homònim, presentarà dissabte (19h al local social) la publicació Memòries del jovent d'ahir. Història popular i relats de vida al poble de Sant Mateu de Bages. Es tracta d'un recull de vivències i història recent que sorgeix dels mateixos veïns i veïnes, els quals han fet un exercici retrospectiu i personal i han compartit records que permeten parlar de la transformació de la cultura, la pagesia, les comunicacions o les relacions socials al llarg del darrer segle. El llibre, impulsat per l'Agrupació Cultural Riubrogent i l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages, es presentarà el pròxim dissabte, 4 de maig, a les set de la tarda, al local social del poble. Durant l'acte també s'exposaran una cinquantena d'imatges dels anys 1920-30, fins avui pràcticament desconegudes, que ha rescatat l'Agrupació Cultural Riubrogent amb el suport de l'Ajuntament. També es projectaran filmacions de mitjans de segle procedents d'un arxiu familiar del poble. 

La redacció, edició i coordinació tècnica del projecte de recuperació de la memòria popular ha anat a càrrec de l'equip de l'Arada, Creativitat Social SCCL. Compta amb pròleg del reconegut escriptor Alejandro Palomas, resident a Sant Mateu, així com aportacions de Neus Vilardaga, veïna del poble, i de l'agrupació cultural Riubrogent, principal impulsora del projecte. També cal remarcar la col·laboració de l'historiador Joaquim Aloy, la musicòloga Glòria Ballús i l'activista Marc Antoni Malagarriga. Un equip de coordinació format per l'Arada i tres santmateuenques – Gina Carné, Fina Casas i Neus Vilardaga – ha definit l'estructura i diferents aspectes relatius al llibre. També hi ha aportat textos complementaris Adelaida Ferrer i Sergi Calvet. 

La publicació és el resultat de nombroses activitats impulsades per recuperar la memòria popular al conjunt del municipi de Sant Mateu – i que ja ha editat el llibre Memòries de Castelltallat (2016) i d'altres publicacions temàtiques de petit format-. El recull de fonts orals parteix d'unes 25 entrevistes a persones de diferents generacions i d'un seguit de tallers participatius temàtics. Tota aquesta reconstrucció de la història social del municipi s'ha complementat amb recerca bibliogràfica i documental. S'han consultat principalment arxius locals (el municipal, el parroquial i el d'algunes masies), una informació que ha permès corroborar i/o ampliar relats dels entrevistats i entrevistades, o bé fer aflorar anècdotes o maneres de fer avui ja desaparegudes. 

A través dels relats dels veïns, el llibre fa un repàs a la història recent de l'escola, l'agricultura i la ramaderia, el rol de les dones a pagès, el bosc i la gestió forestal, el gran incendi del 1994, les comunicacions, la vida social, la guerra civil, els maquis, la reconstrucció de l'església parroquial i, finalment, tanca el llibre un apartat dedicat al periodista santmateuenc Josep Maria Planes (1907-1936). 

El projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.