Dades: Eleccions espanyoles 2019

MAPES La dreta unionista només supera el 20% en dos municipis del Bages i el Moianès

El conjunt de forces que van donar suport al 155, incloent-hi el PSC, només aconsegueixen la meitat dels vots en 66 poblacions, tot i que algunes de rellevants del voltant de Barcelona i Tarragona

per Roger Tugas Vilardell , 30 d'abril de 2019 a les 19:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les tres forces que aspiraven a un tripartit de dretes a nivell estatal s'han estampat. A nivell estatal, Cs, PP i Vox s'han quedat lluny de la majoria, però en la immensa majoria de municipis catalans han obtingut resultats irrisoris. Només han aconseguit sumar més del 20% dels vots en 147 poblacions, la majoria dels quals, a l'àrea metropolitana de Barcelona, la costa tarragonina o la Vall d'Aran. I només en 12 han superat el llindar del 30% dels suports.


Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom i tota la informació sobre el vot. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge. El vot de la dreta unionista agrupa els suports de Cs, PP i Vox.

Les principals poblacions on la dreta va obtenir suports rellevants són Salou (36,4%), Vila-seca (35,8%), Vielha (32,7%), Castelldefels (29,8%), Cambrils (29,8%) i Tarragona (29,2%). A 418 municipis -quasi la meitat-, en canvi, no han superat el 10% dels suports. Això suposa uns resultats molt més pobres que el 2016, quan Cs, PP i Vox -llavors, irrellevant- van superar el 20% de vots en 265 municipis i tan sols va quedar per sota del 10% en una xifra molt similar, a 262.


Al Bages i al Moianès, la dreta unionista formada per PP, Cs i Vox només supera el 20% al Pont de Vilomara i Castellgalí, i en la immensa majoria de la comarfca ni tan sols supera el 15% -només sis municipis dels 40 de les dues comarques tenen un índex d'entre un 15% i un 20%.

L'unionisme suma majoria a més municipis

Tot i això, si a la dreta unionista se li sumen els suports del PSC aquest 28-A, el bloc dels partits que van donar suport al 155 ja creix més, gràcies a l'ascens dels socialistes en aquests comicis. En 318 municipis, les quatre forces superen el 30% dels vots, però tan sols en 66 n'assoleixen més de la meitat. Entre aquests, però, n'hi ha de rellevants, com Santa Coloma de Gramenet (65,8%), l'Hospitalet de Llobregat (62,6%), Cornellà de Llobregat (63,4%), Sant Adrià del Besòs (60,8%). La majoria dels quals, entorn de Barcelona, Tarragona i la Vall d'Aran.

Sigui com sigui, l'auge del PSC en detriment d'En Comú Podem ha fet que, en conjunt, l'unionisme guanyi pes en bona part dels municipis. En els eleccions espanyoles anteriors, del 2016, aquests tan sols superaven la meitat dels vots en 41 poblacions, un terç menys. Llavors, superaven el llistó del 30% en 312 municipis, una xifra molt similar a la registrada aquest diumenge. Aquesta tendència és paral·lela a la millora de posicions de l'independentisme, que ha passat a superar la meitat dels vots en tres quartes parts de les poblacions.


Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom i tota la informació sobre el vot. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge. El vot de l'unionisme agrupa els suports de PSC, Cs, PP i Vox.

 

Participació