L'etern conflicte dels refugiats, eix central de la quarta Jornada Joan Vilar i Costa

per NacióManresa, Manresa, 30 d'abril de 2019 a les 10:18 |
Un camp de refugiats a Grècia | Martí Albesa
El Centre d'Estudis del Bages, la Fundació Independència i Progrés i el Casal de l'Església de Manresa han organitzat, per aquest dissabte, 4 de maig, una nova jornada per recordar i homenatjar la figura de Joan Vilar Costa (1889-1961), un jesuïta manresà que va sortir de la Companyia per les seves conviccions democràtiques i catalanistes i que va tenir un paper destacat durant la Guerra Civil al Comissionat de Propaganda de la Generalitat. Molt crític amb la carta col·lectiva dels bisbes espanyols a favor de Franco, es va exiliar a França i allà es va dedicar a ajudar els exiliats republicans.

De fet, aquesta quarta edició de la jornada posarà el focus, justament, a recordar totes aquelles persones que, al llarg de la història i encara actualment, han de fugir del seu país ja sigui per qüestions polítiques o per pura supervivència. Així doncs, i sota el títol Refugiats: ahir i avui, la jornada comptarà amb dues conferències i una taula rodona final.


La primera, que començarà a dos quarts de deu del matí, s'anomenarà Un món sense fronteres al moviment de les persones, i anirà a càrrec de l'economista i activista per la justícia social i la pau Arcadi Oliveres. Una hora més tard (a dos quarts d'onze) serà el torn de l'historiador Josep Alert, que parlarà dels refugiats polítics en la Manresa republicana.

Després d'una pausa de mitja hora, les propostes es reprendran a les dotze del migdia amb la taula rodona Els refugiats i la immigració a casa nostra avui, que comptarà amb la participació d'Ignasi Amat, de la Fundació Germà Tomàs Canet; d'Alba Franch, de la Creu Roja, i de Rosa de Paz, tècnica municipal de la regidoria d'Acció Social i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa.

La jornada, gratuïta i oberta a tothom, tindrà lloc al Casal de l'Església de Manresa (Era del Firmat, 1-3).

 

Participació