ERC arrassa a Manresa, el Bages i el Moianès imposant-se en pobles històrics de CDC i el PSC

Els republicans queden primers a Sant Joan de Vilatorrada, Castellgalí, Castellbell i el Vilar, Sant Vicenç de Castellet o Sant Salvador de Guardiola... i és segona força al Pont de Vilomara

Marc Aloy, Ramon Fontdevila i Mirella Cortès, al local d'ERC aquest vespre
Marc Aloy, Ramon Fontdevila i Mirella Cortès, al local d'ERC aquest vespre | Aina Font Torra
28 d'abril del 2019
Actualitzat el 29 d'abril a les 8:19h
Repassada impressionant d'ERC al Bages i al Moianès en aquestes eleccions al Congrés espanyol. Pràcticament tot el mapa queda tenyit de color groc. Només Talamanca cau del costat de Junts per Catalunya per un vot, i al Pont de Vilomara i Súria es veu superada pel PSC... però hi queda segona. Veure tots els resultats poble a poble del Bages i el Moianès d'un cop d'ull.

Municipis històrics del PSC com Castellbell i el Vilar, Castellgalí o -cada vegada menys- Sant Joan de Vilatorrada no han pogut evitar la tendència general i ERC s'ha imposat a les demès forces. A Sant Vicenç de Castellet, el tercer poble del Bages, també han guanyat els republicans, així com a Sant Salvador de Guardiola, Sant Fruitós de Bages, Navàs o Santpedor.

A Manresa, però, el resultat dels republicans ha sorprès tothom, no per la victòria, que era precavidament esperada, sinó per la seva contundència. Quan falta un mes per a les eleccions municipals, ERC ha fet un cop de puny a la taula i s'ha imposat amb 12.198 vots, 4.800 vots més que la segona opció, Junts per Catalunya, i més de dotze punts percentuals més. El PSC ha quedat tercera, a només 29 vots dels nacionalistes. Darrera, En Comú Podem, Ciutadans i Front Republicà.

A Moià, ERC ha doblat Junts per Catalunya, 1.386 vots contra 617, o el 40,61% contra el 18,08%. Com a Manresa, PSC i En Comú Podem han seguit els dos partits independentistes, i Front Republicà s'ha posat per davant de PP i Vox. Tant a Manresa com a Moià, Vox ha estat la vuitena força política.

Però si una cosa també cal destacar al Bages i el Moianès és l'important esfondrament que han patit les forces més ultraespanyolistes. PP pràcticament ha desaparegut a la Catalunya Central, Ciutadans ha perdut bous i esquelles, sobretot respecte de les eleccions autonòmiques del 27-S, i Vox ha punxat clarament en la seva entrada al panorama electoral.
 

Formació més votada per barris a Manresa. Foto: AjM


Manresa, per barris, també d'ERC

A Manresa, ERC s'ha imposat a 13 dels 18 barris de la ciutat. Només Passeig i rodalies (JxCat), i el Xup, Sant Pau, la Balconada i la Font dels Capellans (PSC) no han tingut els republicans com a primera força política. Al Passeig i rodalies i a la Font dels Capellans, ERC ha estat segona força, i als altres tres, tercera, per darrera d'En Comú Podem.