eleccions espanyoles 28-A

Cues per votar a Sant Joan de Vilatorrada, l'«Ohio català»

El municipi bagenc va clavar els números catalans en els darrers comicis

per Redacció, 28 d'abril de 2019 a les 16:14 |
Sala de votació de Cal Gallifa, plena, en ple migdia | Gemma Aleman
Sant Joan de Vilatorrada ha registrat una elevada participació durant aquestes primeres hores de votació d'aquest 28-A. Conegut com a l''Ohio català', després que el passat 21-D encertés els números globals de Catalunya, aquest diumenge està vivint una jornada de cues que fa preveure que, com està passant a Catalunya, registrarà una participació més elevada que en els darrers comicis. Veïns del municipi expliquen a l'ACN que, com passa al territori català, la diversitat d'orígens dels seus vilatans és la clau d'aquesta semblança.

A peu d'urnes, pocs eren els votants que sabien que el seu municipi, que ronda els 11.000 habitants, és una Catalunya a petita escala. Els fluxos migratoris que va viure el municipi entre els 50 i 60, fruit de la industrialització, han conformat un Sant Joan que registra una diversitat molt similar a la del global de Catalunya.


Concepción Carozo, que ha votat a l'institut Quercus, definia aquesta semblança com a "curiosa", però, alhora, "bonica i que fa que ens sentim orgullosos de viure-hi". També en Juan Sánchez, al seu costat, ha assegurat que "és per admirar".

Una població que ara és santjoanenca

José Luís Gómez i Pepi Moreno són dels que creuen que els fills d'immigrants "ja són autòctons" i, per tant, a parer seu la diversitat és difícil de palpar als carrers.

Cesar Reillo, en canvi, ha assegurat que sí que hi és i es percep en el fet en què es voten a partits de tots els colors. Al seu costat, Carme Astorga, ho ha valorat com una "riquesa" que dona "un plus al poble". Mestra al municipi bagenc, ha posat com a exemple que a les seves aules es tracta a tothom per igual "vinguin d'on vinguin". Tots dos provenen de famílies de fora del territori català "i ens sentim catalans, mai ens hem sentit diferents", ha afegit ella.


També l'Eduard Lladó, que avui feia de vocal a l'institut Quercus, ha reconegut que té al seu entorn gent "d'origen divers", però que aquest fet mai ha estat motiu de conflicte. "A mi m'agrada que sigui així", ha dit la Montserrat Pey, veïna de Sant Joan, en preguntar-li per aquesta diversitat."M'agrada la diversitat d'origen, de pensament, d'ideologia i la tolerància", ha afegit.

 

Participació