El curs d'estiu del Museu de Montserrat es basarà en l'espiritualitat en l'art abstracte

L'artista Sean Scully serà un dels ponents, juntament amb Amador Vega, P. Friedhelm Mennekes, Sandra Sanseverino, Raquel Bouso, Fr. Paul Anel i el P. Josep de C. Laplana

Redacció
27 d'abril del 2019
Actualitzat a les 18:10h
El Museu de Montserrat (MDM) dedicarà la sisena edició del Curs d'Estiu a l'espiritualitat i la transcendència en l'art abstracte. Els dies 12 i 13 de juliol d'enguany, figures de primer nivell, com l'artista Sean Scully –artífex de la intervenció a Santa Cecília de Montserrat-, Amador Vega, P. Friedhelm Mennekes, Sandra Sanseverino, Raquel Bouso, Fr. Paul Anel i el P. Josep de C. Laplana impartiran diferents ponències que ajudaran a indagar particularment –l'any 2016, el MDM ja va organitzar un curs d'estiu sobre art i espiritualitat- en l'experiència profunda de l'abstracció.

El Museu de Montserrat s'ha proposat aprofundir la dimensió espiritual de l'art, especialment a partir de l'any 2015, quan Sean Scully va transfigurar l'interior de l'església romànica de Santa Cecília amb la seva creació abstracta. Fruit del contacte amb aquest artista va sorgir l'Institut Art i Espiritualitat que porta el seu nom.

Les autors i les ponències d'aquest 6è Curs d'Estiu del MDM, que porta per títol Espiritualitat i transcendència en art abstracte, són les següents:

Divendres 12 de juliol

Amador Vega

Catedràtic d'estètica i teoria de les arts. Universitat Pompeu Fabra
L'art de Mark Rothko: lectures de l'abstracció

P. Friedhelm Mennekes

Jesuïta alemany, especialista en art contemporani
Interrogants en un espai sagrat: Yamamoto, Kruger, Trockel i James Lee Byars

Sandra Sanseverino

Artista
La claredat de Pierre Soulages

Raquel Bouso

Professora de filosofia. Universitat Pompeu Fabra
De budes, arbres i ombres. L'espiritualitat en l'art de Tatsuo Miyajima

Dissabte 13 de juliol

P. Josep de C. Laplana

Director del Museu de Montserrat
Iconoclàstia i art abstracte

Fr. Paul Anel

Sacerdot a Brooklyn, Nova York
Cercant Déu al taller: 11 anys d'amistat amb els artistes de Nova York

Sean Scully

Artista
Prometeu

El curs tindrà lloc a la Sala del Venerable de l'Hostal Abat Cisneros, mentre que l'activitat de cloenda serà una visita, dissabte 14 a la tarda, a l'Espai d'art Sean Scully de Santa Cecília de Montserrat.
  
Tot i que l'abstracció ha estat sempre present en l'art, a partir de 1912, amb Vassili Kandinsky com a principal impulsor, es condensa en un moviment avantguardista que pretén obrir un nou capítol en la història de l'art mundial. Les figures més emblemàtiques que van seguir Kandinsky són Kazimir Malèvitx i Piet Mondrian, i tota una galàxia d'entusiastes, cadascú amb carisma singular i amb aportacions personals. No hi ha dubte que dins de tot gran artista que se sent impulsat a endinsar-se en aquest camí batega una inquietud mística de contemplar l'invisible i de dir l'indicible a partir dels mitjans materials que té a l'abast. Aquesta és la grandesa i també la limitació intrínseca de l'obra artística.