Educació en valors

El projecte «Tarasca» del CAE: 18 anys treballant amb adolescents a través dels jocs de taula

Enguany, la iniciativa ha comptat amb la participació de 1.300 alumnes de set centres educatius del Bages

per NacióManresa, Manresa | 24 d'abril de 2019 a les 13:17 |
El projecte 'Tarasca' del CAE fa 18 anys | CAE
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'any 2002 el CAE va posar en marxa el projecte Tarasca amb l'objectiu d'utilitzar el joc de taula com a estratègia per treballar i desenvolupar competències i habilitats transversals entre adolescents. A més a més, el projecte afavoreix que aquests esdevinguin agents actius i generadors d'iniciatives i activitats en el seu entorn. 

El projecte Tarasca s'articula en diferents mòduls formatius d'unes 30 hores d'intervenció cadascun, adreçats a alumnes d'entre 13 i 15 anys, prèviament seleccionats des dels centres educatius i els instituts. En l'edició d'aquest any es duen a terme accions a cinc instituts públics de Manresa (Cal Gravat, Lacetània, Pius Font i Quer, Guillem Catà i Manresa Sis), al CSAM i a l'institut Moianès. 


El projecte es desenvolupa setmanalment, amb la presència de la figura d'un dinamitzador-educador/a al centre treballant amb un grup estable d'entre deu i quinze nois i noies. En les sessions es treballen hàbits, competències i actituds, com ara la comunicació, el treball en equip, el lideratge, la competitivitat, la motivació, l'autoestima, el respecte... A més, aquestes sessions també permeten desenvolupar competències lingüístiques, logicomatemàtiques o espaials, entre d'altres. 

La majoria dels mòduls formatius d'aquesta edició finalitzaran al mes de juny, quan els adolescents dels diferents centres que hi han participat hagin esdevingut experts en jocs de taula i per això organitzaran i dinamitzaran una activitat de jocs de taula adreçada als seus companys del mateix institut o a alumnes d'una escola de primària propera. 


Enguany el programa arriba a la divuitena edició, amb 107 mòduls formatius fets en els que hi han participat més de 1.300 alumnes. Els mòduls s'han desenvolupat en centres educatius de vuit municipis diferents de la comarca del Bages. El projecte Tarasca està subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través de les subvencions de l'IRPF.

 

Participació