L'oci, l'empresa, l'artesania i la cultura conviuran en una Fira d'Artés sobradament consolidada

La 59a edició del certamen començarà aquest dijous i s'allargarà fins diumenge a la tarda

NacióManresa
24 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:01h
La Fira d'Artés tornarà aquest cap de setmana
La Fira d'Artés tornarà aquest cap de setmana | JPS
Queden menys de vint-i-quatre hores perquè engegui la 59a edició de la Fira d'Artés, un esdeveniment que combina un espai expositiu de 52.000 metres quadrats d'automòbils i maquinària agrària i industrial, amb propostes relacionades amb la cultura popular, l'oci, l'art i la gastronomia.

La iniciativa, sorgida l'any 1961, va substituir la fira de Cap d'Any, d'origen ramader, que va començar a celebrar-se al llarg del darrer terç del segle XIX. Primerament s'anomenava Exposición del vehículo usado y maquinaria agrícola, i va aconseguir situar-se com un dels grans aparadors d'aquest sector en un moment en el qual, a la resta de la comarca, només es duien a terme fires ocasionals.

Així, i a dia d'avui, la Fira d'Artés se segueix refermant com un punt de trobada i promoció de comerços, empreses i indústries d'un mateix territori (sobretot d'àmbits de l'automoció i la maquinària agrícola i ramadera), però també com un espai on hi tenen cabuda iniciatives relacionades amb les energies renovables, la tecnologia o l'artesania. Tot plegat amanit amb un ampli ventall de propostes lúdiques, culturals, esportives, artístiques i gastronòmiques.

Una taula rodona sobre economia i UE amb Paluzie, Cutillas i Franch

La 59a Fira d'Artés començarà aquest dijous, 25 d'abril, amb una jornada sobre el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) al voltant de la viabilitat de plantació de vinya al Bages. Tindrà lloc a la sala d'actes de Cal Sitges a partir de tres quarts de deu del matí.

Les propostes seguiran l'endemà, amb el lliurament de premis del setzè concurs de poesia Francesc Blancher i amb la taula rodona Catèxit: hi ha vida fora de la Unió Europea?, en la qual hi prendran part l'economista i presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie; l'economista i investigador a Ekona Sergi Cutillas, i l'economista i organista de la Seu de Manresa, Jordi Franch. L'acte començarà a un quart de nou del vespre i tindrà lloc a la Sala 2 de Gener.

Una pinzellada dels imperdibles del cap de setmana

A banda de les parades d'artesans, firaires i expositors i de les atraccions que s'instal·laran al municipi, la 59a Fira d'Artés acollirà, també, la cinquena edició de la Fira de la Cervesa Artesana, que s'allargarà durant tot el cap de setmana i tindrà lloc a la plaça Sant Pelegrí.

Pel que fa a les propostes culturals, dissabte es durà a terme un concert a càrrec dels alumnes de l'Escola Municipal de Música; un concurs de pintura ràpida; la inauguració de l'exposició de pintura #Fluidart# de Pep Jaumandreu; un recital del beatboxer Dani Pulmón (tot això a Cal Sitges), i una ballada de sardanes al Parc de Can Crusellas (a dos quarts de set de la tarda) amb la Cobla Ciutat de Girona.

Pel que fa diumenge, el Parc de Can Crusellas acollirà la tradicional Fira d'ONG i la Trobada de Puntaires i la plaça de l'Església serà l'escenari de la Trobada de motos antigues del Clàssic Motor Club Bages. A més, a partir de dos quarts de dotze del migdia els bastoners i geganters del poble protagonitzaran una cercavila pel recinte firal.

Un any més, si el temps acompanya, s'espera la visita de més de 30.000 persones, fet que converteix la Fira, juntament amb els més de 150 expositors, en un dels certamens més destacats de la Catalunya Central.